Brott där människor knivskär eller på annat sätt skadar hästar och kor i underlivet har ökat dramatiskt över hela landet. Trots det är det sällan någon fälls för brotten.
– Gärningsmännen är förslagna och slår till på platser utan vittnen, säger veterinären Johan Beck-Friis.
År 2006 kom en rapport från den nu nedlagda Djurskyddsmyndigheten som visade att ett 20-tal hästar och kor varje år attackeras sexuellt av människor. Förra året mer än fördubblades siffran.
– Det handlade om minst 40-50 fall som anmäldes till polisen från olika ställen över hela landet. Därutöver kan det finnas ett mörkertal, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund samt förbundsstyrelseledamot i Djurskyddet Sverige.
Hästar och kor skärs med kniv eller andra vassa föremål och får inre skador när föremålen körs in i deras underliv. Det har förekommit att djuren dött på grund av inre blödningar.
Vad kan ökningen bero på?
– Det är svårt att säga. Gärningsmännen är inte mentalt friska. Nya sajter dyker upp på Internet som kan stimulera den här typen av verksamhet.
Attackerna upprepas ofta i samma trakt, inom en viss tid. Förra sommaren attackerades till exempel 15 kor på tre gårdar i Norrtälje.
– Antagligen är det samma person som utför dåden i samma trakt. Annars peppar gärningsmännen varandra, säger Johan Beck-Friis.
Trots att attackerna ökar dramatiskt är det sällan någon fälls för brotten. Totalt i Sverige finns ett tiotal domar för den här typen av djurplågeri.
– Gärningsmännen är oftast förslagna och slår till på platser utan vittnen. De som attackerar hästar måste ha viss hästvana eftersom vem som helst inte kan hantera en häst, säger Johan Beck-Friis.
Stall ska helst vara olåsta så att djuren snabbt kan tas ut vid en eventuell brand. För att skydda djuren mot övergrepp tipsar Johan Beck-Friis om att installera kameror och larmsystem i stall och hagar.
Andra tips är att inleda grannsamverkan, att öka uppmärksamheten och sin egen närvaro i stallet eller hagen.