Pensionat poppis på semestern

När Myggans familj reser på semester flyttar hon in på Kattvärnets kattpensionat, som öppnades förra våren.
– Det blev succé direkt, berättar Helen Rydstedt, ordförande för Kattvärnet Haninge som är en av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar.

Kattvärnets kattpensionat ligger granne med Kattvärnets katthem på industriområdet i Haninge. Här checkas gästen in i receptionen som på vilket pensionat som helst. En trappa upp ligger 18 rum på rad med en korridor i mitten.

I ett av rummen ligger katten Myggan och sträcker på sig i en fåtölj. Hon låter sig mer än gärna klappas och spinner högt. Rummet är i övrigt, liksom de övriga rummen, utrustat med ett klätterträd, matskålar, kattlåda och leksaker. Myggan har tillbringat några dagar på pensionatet medan övriga i hennes familj varit på semester. I dag ska hon checka ut.

– Hon fann sig väl tillrätta direkt, berättar Helen Rydstedt medan hon klappar om Myggan.

I ett annat rum bor katten Chivas. Han är lite blyg och kikar försiktigt fram ur sin korg. Kanske undrar han var han hamnat.

Just nu är det lågsäsong på kattpensionatet. Därför bebos några att rummen av katter från katthemmet. Under jul- och nyårshelgen samt under sommarsemestern var det däremot fullbokat. Oftast handlar det om en vistelse på en helg upp till några veckor.

Men det är inte bara kattägare som ska resa på semester som lämnar in sina katter på pensionatet. Det händer också att kattägare som har hantverkare hemma lämnar in katten på morgonen och hämtar hem den på kvällen.

– Totalt har vi haft runt 180 gäster sedan vi öppnade pensionatet förra våren, berättar Helen Rydstedt.

Anledningen var att man såg att det fanns ett behov. Många kattpensionat klarade inte av de nya utrymmeskraven som infördes 2008 och lade ned verksamheten.

– Många ägare till våra före detta hemlösa katter undrade var de skulle göra av katterna på semestern, säger hon.

Det är volontärerna på katthemmet som också sköter tillsynen av katterna på pensionatet. Det handlar om att ge mat och vatten och rengöra lådorna minst två gånger om dagen och borsta pälsen. Gos och lek ingår givetvis också!

All vinst från kattpensionatet går direkt till Kattvärnet.

– Den som använder kattpensionatet hjälper oss att rädda fler hemlösa katter, säger Helen Rydstedt.

Gästen måste vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Hankatter över sex månader måste vara kastrerade. För säkerhets skull får katten eget rum och träffar inte andra katter. Katter från samma familj bor givetvis i samma rum.

Fakta: Kattvärnet Haninge

Är en av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar.

Bildades 1999. Flyttade till nuvarande lokal 2003.

Omplacerar 80-100 hemlösa katter per år.

Finansieras genom sponsorer, gåvor och medlemmar.

Styrelse och volontärer arbetar helt utan ersättning.

Öppnade kattpensionat 2010.

Pris per påbörjat dygn: en katt 130 kronor, två katter 200 kronor, tre katter 270 kronor. Per ytterligare katt i samma rum: 70 kronor.

All vinst från kattpensionatet går direkt till Kattvärnets arbete med hemlösa katter.

Kattvärnet välkomnar fler volontärer.