Hästombudsman till travsporten

Djurskyddet inom travsporten ska stärkas – nu tillsätts en hästombudsman. 
– Positivt, men egenkontroll kan aldrig ersätta den utomstående kontrollen, säger Sven Stenson, förbundsordförande, Djurskyddet Sverige.

Den nya tjänsten på Svensk travsport kommer att tillsättas i höst. Enligt befattningsbeskrivningen ska hästombudsmannen vara en fristående och opartisk person. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att besöka travhästar och stall för att skapa sig en bild av skötsel och djurskydd inom travet, men också att delta i den offentliga debatten.

– Det är positivt att Svensk travsport vill stärka sin djurskyddsprofil och ta ansvar för de fall av djurplågeri som förekommer inom travsporten. Särskilt inom det förebyggande arbetet kan det göra skillnad med en satsning som denna. Däremot kan egenkontroll aldrig ersätta den utomstående kontrollen. Länsstyrelsernas arbete behöver fortfarande stärkas för att fungera fullt ut. Men som ett komplement till en väl fungerande offentlig kontroll är detta ett mycket bra initiativ, säger Sven Stenson.