Räddad tack vare katthemmet

Katten Flickan var fullt frisk men skulle avlivas. Det ville inte veterinären och ringde katthemmet. Flickan är en av de 19 katter som fått ett nytt hem sedan Falkenbergsortens Djurskyddsförening öppnat sitt katthem i juli.

-Flickan var lite försynt här på katthemmet, vi skulle just låta henne bo på ett av våra jourhem när hon istället fick ett helt nytt hem, säger Britten Hedin som är föreståndare på katthemmet.

Och det blev en lyckad omplacering.
-Vi fick ett fantastiskt brev där de nya ägarna berättade hur flickan mådde. Jag började gråta när jag fick det, det var så fint. Det är en av många solskenshistorier som gör att vi orkar kämpa vidare, säger Britten Hedin.

Föreningen som är ansluten till Djurskyddet Sverige fick en helt ny styrelse för några år sedan och med den en ny energi. Medlemsantalet har ökat från runt 100 till cirka 270 stycken. Jourhem för katter startades men snart insåg föreningen att ett katthem behövdes.
-Det är svårt att hitta bra jourhem. Ofta har djurvänner som vill hjälpa till egna djur och då finns smittorisk. Så djuren i jourhemmen behöver egentligen ett eget rum och det blir svårt för folk att erbjuda, säger Britten Hedin.

Tack vare medlemmarnas hårda arbete kunde katthemmet startas. Men först efter en ett och ett halvt års kämpande mot länsstyrelsen.
-De ville först inte ge oss tillstånd att ha katthemmet. De menade att det fanns smittorisk att ha katterna fritt och inte i burar. Men vi har ju såklart karantän och kan dela av rummen vid behov, säger Britten.

Föreningen överklagade till Förvaltningsrätten och fick rätt. Om katterna andas samma luft är smittorisken lika stor för katter i burar, menade Förvaltningsrätten.
-Katter kan ju bli stressade av att vara i grupp men de här katterna ligger oftast i en stor hög skrattar Britten. Vi bevakar särskilt om det verkar vara en katt som inte trivs i gruppen, säger hon.

Katthemmet drivs helt och hållet av volontärer.
-Vi har så många fina, underbara medlemmar som verkligen hjälper till. De är helt fantastiska, säger Britten.