En dag för katten

I helgen firas kattens dag. Runt om i Sverige kommer missar att uppmärksammas genom olika aktiviteter. Och uppmärksamheten behövs. Mer än hundratusen katter saknar hem nu när vinterkylan kommer.

Djurskyddet Sveriges lokala föreningar kommer att finnas på plats på julmarknader, i djuraffärer och bibliotek. Många föreningar med djurhem kommer också att bjuda in till öppet hus.

I Sverige lever idag ungefär hundratusen hemlösa katter.  Dessa utsätts många gånger för ett kraftigt och utdraget lidande och går ofta en plågsam död tillmötes på grund av svält, obehandlade parasitangrepp, infektioner och skador.

Djurskyddet Sveriges lokala föreningar arbetar hårt för att hjälpa och hitta hem till dessa katter. Men för att åstadkomma en förändring på sikt måste lagen ändras. Det anser Djurskyddet Sverige som vill ha en obligatorisk märkning och registrering av katter. En bortsprungen katt kan lättare återföras till sin ägare och ägare som överger sin katt kan rättsligt ställas till svars.

 Att det finns ett starkt folkligt stöd i frågan visade den namninsamling organisationen drev under 2007. Över hundratusen människor ställde sig då bakom en lag för obligatorisk märkning och registrering av katt.

 På måndag presenterar regeringens utredare Eva Eriksson ett förslag på en ny djurskyddslag. Ett av utredningens uppdrag har varit att undersöka vilka åtgärder som behövs för att komma till rätta med problemen med övergivna och förvildade djur.