Vill att stuteri ska få djurförbud

Tidningen Djurskyddet har tidigare skrivit om hästarna på Önnarps stuteri som stod utan mat och vatten. Nu riktar Djurskyddet Sverige och Svenska hästars värn skarp kritik mot länsstyrelsens arbete och vill att mannen får djurförbud. 

De magra hingstarna hade inget bete och endast en lerpöl att dricka ur. Stona hade oläkta sår och trasiga hovar. Mannen hade endast tillstånd för 66 hästar men visade sig ha 87 stycken vid länsstyrelsens kontroll hösten 2011.

I flera år har mannen misskött sina hästar. De har varit utmärglade, stått i dåliga stall och inte haft tillgång till ligghallar. Framförallt har han haft långt fler hästar än vad han haft tillstånd för.  Mellan åren 2005 och 2011 har mannen fått 58 anmärkningar i ett stort antal kontrollrapporter. Han har fått tre förelägganden, varav två med vite.

I ett brev till landshövdingen i Skåne, flera chefer vid länsstyrelsen och Jordbruksverkets djurskyddschef framför Djurskyddet Sverige och Svenska Hästars Värn skarp kritik mot handläggningen. Föreningarna skriver: ”Vi anser att det enda rätta är att snarast döma till djurförbud då djurägaren sedan 2005 helt nonchalerat och inte åtgärdat de förelägganden och anmärkningar han regelbundet fått.”
-Detta är en påtryckning från vår sida för det är ett viktigt principiellt ärende och det är viktigt att något händer, säger Sven Stensson, ordförande för Djurskyddet Sverige