Katten Ebba hittades i en kartong

Hon lämnades att dö på en enslig skogsväg. Med hjälp av Djurskyddet Skellefteå har katten Ebba nu fått ett nytt kärleksfullt hem.

En kvinna och en man som åkte mellan Piteå och Skellefteå svängde av E4:an för att ta en paus. Där vid den ensliga skogsvägen stod en pappkartong med en sten ovanpå. Paret tittade i kartongen och upptäckte att det satt en mager, hungrig och rädd katt i den. De ringde Djurskyddet Skellefteå och mitt under föreningens styrelsemöte anlände nioveckors kattungen Ebba.
-Vi hade tänkt att hon kunde sitta i lugn och ro i en bur under mötet men så fort vi lämnade henne skrek hon. Hon fick ligga i en famn hela mötet och ta alla uppmärksamhet, berättar Nicolina Vaneryd, ordförande i Djurskyddet Skellefteå.

De första dagarna skrek Ebba så fort ingen höll i henne eller om hon inte hade någon inom synhåll. Hon blev vaccinerad och id-märkt och fick bo hemma hos Stina Lundstedt i styrelsen.
– Hon blev snabbt tingad och flyttade till ett par med hund där hon nu får all den kärlek hon behöver och fyrbent sällskap hela dagarna. Ebba hade tur, den som dumpade henne ville att hon skulle dö, vilket hade inträffat om inte de som hittade henne hade kört in på skogsvägen just den kvällen, säger Nicolina.

Tyvärr är historien inte unik. Djurskyddet Skellefteå hjälpte 130 katter till nya hem förra året. Men att arbeta just med katter är inget som föreningen aktivt har valt.
-Vi försöker värna om alla djur men problemet med hemlösa katter tar sådan tid, säger Nicolina.

Föreningen har haft visioner om att starta ett djurhem men tillsvidare omplacerar de katter med hjälp av sin hemsida och de cirka tjugo fodervärdar som ställer upp.

Djurskyddet Skellefteå startade sommaren 2010 som en avknoppning från Djurskyddet Västerbotten. Och behov av ytterligare en förening i området fanns.
-Vi har cirka 100 medlemmar och över 2000 som gillar oss på Facebook, säger Nicolina.