Omhändertagna hästar auktioneras ut

Den 7 juni kommer de 37 omhändertagna hästarna från Önnarps stuteri att auktioneras ut av polisen. Det uppger Djurskyddet Ängelholm Bjäre som länge arbetat för att de misskötta hästarna ska få ett bättre liv.

Det var förra sommaren som Djurskyddet Ängelholm Bjäre upptäckte stora missförhållanden för hästarna på Önnarps stuteri i Skåne. De magra hingstarna hade inget bete och endast en lerpöl att dricka ur. Stona hade oläkta sår och trasiga hovar. Mannen hade endast tillstånd för 66 hästar men visade sig ha 87 stycken vid länsstyrelsens kontroll hösten 2011. I flera år har mannen misskött sina hästar. De har varit utmärglade, stått i dåliga stall och inte haft tillgång till ligghallar. Framförallt har han haft långt fler hästar än vad han haft tillstånd för. Mellan åren 2005 och 2011 har mannen fått 58 anmärkningar i ett stort antal kontrollrapporter. Han har fått tre förelägganden, varav två med vite.

Trots Djurskyddet Ängelholm-Bjäres upprepade anmälningar och länsstyrelsens många kontroller fick mannen ha kvar sina hästar. I februari i år skrev Djurskyddet Sverige och Svenska Hästars Värn ett brev till landshövdingen i Skåne, flera chefer vid länsstyrelsen och Jordbruksverkets djurskyddschef. De framförde skarp kritik av handläggningen och att ”det enda rätta är att snarast döma till djurförbud”.

Den 14 mars omhändertog polisen mannens hästar. Nu ska 32 Connemaraponnies och fyra halvblod auktioneras ut. Auktionen kommer att hållas torsdagen den 7 juni klockan 18.00 på Mandelgrensvägen 142 i Höganäs. Visningen börjar klockan 17.00.