Kalifornien förbjuder hundar i björn- och lojakt

Hundjakt på björn och lo har mött kritik från amerikanska djurskyddsgrupper. Nu förbjuder Kalifornien metoden från och med årsskiftet.

Kalifornien blir den nästa i raden av amerikanska delstater att förbjuda användningen av hundar i björn- och lodjursjakt. Av de 1700 svartbjörnar som får dödas varje år i delstaten beräknas ungefär hälften jagas med hund. Jaktmetoden har ansetts grym och barbarisk av djurrättsaktivister, skriver tidningen Jakt & Jägare. Efter påverkansarbete från djurskyddsgrupper har delstatens guvernör Jerry Brown nu skrivit på ett avtal som förbjuder metoden från och med årsskiftet. Ett liknande förbud har tidigare införts i 14 amerikanska delstater.

Den demokratiske senatorn Ted Lieu tog initiativet till förbudet.

– Det finns inget sportsligt med att skjuta en utmattad björn som klänger fast vid ett träd, eller en trängd rödlo, säger han till Los Angeles Times.

Josh Brones, från jägarorganisationen California Houndsmen of Conservation, intervjuades av tidningen The Guardian där han försvarade jaktmetoden och kallade den human. När björnen klättrat upp i ett träd för att komma undan hundarna kommer jägaren nära, och då är det lättare att avgöra om det är en diande hona eller inte, menade han. Isåfall ska björnen inte skjutas.

Enligt tidningen Jakt & Jägare har många kändisar visat stöd för förbudet. Pressen ökar med krav på liknande åtgärder i de 17 delstater som fortfarande tillåter metoden att jaga björn och lo med hund.