Matade hemlösa katter – fick betala till Länsstyrelsen

Mata inte hemlösa katter, är budskapet från Länsstyrelsen. Då kan du räknas som djurhållare, och bli ansvarig för deras skötsel. Lennart Rosenberg tvingades betala 7000 kronor för myndighetens inspektioner.

För tio år sedan flyttade 83-årige Lennart Rosenberg till sommarstugan i Roslagen på heltid. I området fanns många hemlösa katter, och han började därför ställa ut mat på altanen till dem.

Därmed blev han ansvarig för katternas skötsel, ansåg Länsstyrelsen. Myndigheten hävdade dessutom att de inte sköttes enligt de krav som ställs upp i djurskyddslagen, skriver Norrtelje Tidning. Djurskyddslagen säger bland annat att djur ska skyddas från onödigt lidande, skötas i ”god djurmiljö” och ges tillräckligt med foder och vatten.

Under hösten gjorde Länsstyrelsen två inspektioner av katternas förhållanden. Notan för inspektionerna landade på 7000 kronor – och skickades till Lennart Rosenberg.

– Länsstyrelsen skickar så mycket papper att jag orkar inte ens läsa det. Men jag har betalt avgifterna, annars skulle det nog bara bli ännu värre, säger han till Norrtelje Tidning.

I december fattade myndigheten ett beslut om att omhänderta katterna, och polisen har gjort hittills fruktlösa försök att fånga in dem. Nu ska burar sättas ut, något som kan leda till att Lennart Rosenberg tvingas betala en så kallad uppstallningsavgift eftersom han räknas som deras djurhållare, skriver Norrtelje Tidning.

Monica Hellstas är handläggare på Länsstyrelsen i Stockholm och involverad i ärendet. Hon vill inte ange någon specifik tidsgräns för hur länge en person kan mata hemlösa katter innan hen räknas som djurhållare. I detta fall grundades beslutet på att länsstyrelsen sett att Lennart Rosenberg matat katterna mellan 2010 och 2012.

– Vi betraktar honom som djurhållare utifrån att han låter katterna vara hos honom och få mat hela tiden. Det är inte så att man övertar ägandeskapet för att man matar en katt. Man ”håller” katten då. Katterna är beroende av honom, säger Monica Hellstas.

Är inte det en ganska stelbent tolkning av lagstiftningen?

– Jag håller inte med om att man kan börja mata katter och göra bedömningen att man tar hand om katterna då. Även om man matar katterna finns det en risk att de far illa ändå. Och katter ska inte behöva fara illa, enligt djurskyddslagstiftningen.

Istället för att mata katterna ska man försöka hitta ägaren, menar Monica Hellstas. Om inte det går ska man istället sätta upp lappar i området eller kontakta polisen eller Länsstyrelsen.

I väntan på att polisen ska sätta upp burar fortsätter Lennart Rosenberg att mata katterna.

– Jag bryr mig egentligen inte så mycket om katterna, men jag tycker att de ska ha mat så länge de lever. Kommer det djur som vill ha mat får det de, säger Lennart till Norrtelje Tidning.

Sven Stenson, ordförande för Djurskyddet Sverige, anser inte att personer som matar hemlösa katter ska räknas som ansvariga djurhållare. Han menar att lagstiftningen borde ändras så att liknande situationer kan undvikas i framtiden.

– Det är sunt förnuft. Man gör ju en insats, säger Sven Stenson.