Upphittade katter ska omplaceras inom tio dagar

De katter som länsstyrelsen och polisen tar hand om ska omplaceras inom tio dagar, enligt förslaget till ny djurskyddslag. Eva Eriksson, regeringens utredare, menar att inga friska katter ska behöva avlivas.

Förslaget till ny djurskyddslag, som lades fram i slutet på november, föreslår bland annat att det ska bli förbjudet att överge djur. Obligatorisk märkning och kastrering för alla katter som går ute är en annan del av förslaget.

Vad händer då med omärkta katter som påträffas i det fria? Upplandsnytt sände på julafton en intervju med Eva Eriksson, regeringens utredare som arbetat fram förslaget på ny djurskyddslag. I radioinslaget rapporteras det att upphittade katter har tio dagar på sig att återföras till sin ägare eller omplaceras. I annat fall väntar avlivning. Men när Tidningen Djurskyddet pratar med Eva Eriksson menar hon att friska katter i praktiken inte ska avlivas.

– Länsstyrelsen och polisen omhändertar katter, och om man inte hittar ägaren inom tio dagar ska katten till ett katthem.

Men om ett katthem inte kan hittas inom tio dagar, kan det då bli så att en fullt frisk katt avlivas?

– Ja, det är klart att man får man göra då. Men det är en hypotetisk fråga, för det händer inte. Det finns alltid katthem som ställer upp.

Enligt Eva Eriksson står det inget i förslaget till ny djurskyddslag om hur länge katter får stanna på katthem. Det är upp till varje hem att avgöra.

Hon menar att problemen med ägarlösa katter skulle minska om människor märkte sina katter.

– Det viktigaste är att varje enskild individ som har en katt känner att katten har ett värde som alla andra djur, och att vi tycker att man ska märka katter. Det är oacceptabelt att man inte bryr sig om sin katt.

 Foto: John Mueller