Hemlösa katter förlorarna när nya djurskyddslagen dröjer

 – Låt nu inte katterna vänta bara för att man i regeringen inte kan ta ett beslut. Uppmaningen kom från Helena Leander, riksdagsledamot för Miljöpartiet under Djurskyddets seminarium ”100 000 hemlösa katter- vem bryr sig?” den 1 juli i Almedalen.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan utredningen av förslaget till en ny djurskyddslag lämnades till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Helena Leander är inte ensam i sin kritik till att politiker och Eskil Erlandsson inte verkar ta problemet med hemlösa katter på allvar.
– Helt klart är djurskydd lågt prioriterat av regeringen, sade Helena Leander

Sara Karlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har tillsammans med Helena Leander varit flitiga med motioner kring frågan fram tills att utredningen var klar. Då väntade de på regeringspropositionen så att riksdagen kunde ta ställning till en ny djurskyddslag. En proposition som inte tycks komma inom snar framtid.
– Så vi får skriva motioner igen och ligga på från riksdagshåll. Men det blir lättare att driva på om det finns ett opinionstryck, sade Sara Karlsson.

I panelen sitter även Mikael Åslund, djurskyddspolis på Gotland. För honom skulle utredningens förslag om ID-märkning av alla katter underlätta hans arbete avsevärt. Dels för att han då lättare kan lokalisera bortsprungna katters ägare, och dels för att kunna gå vidare med ärenden där katter helt enkelt övergivits.

Björn Dahlén från Länsstyrelsen Kronoberg/Blekinge är väl insatt i utredningen av den nya lagen eftersom han satt med i expertgruppen. Han tycker att ett beslut brådskar då man nu tillämpar tre lagar för hemlösa katter. Dessa är tillsynslagen, hittegodslagen och djurskyddslagen. Vilken lag som tillämpas skiljer sig i de olika länen, vilket gör att katter inte behandlas lika i hela landet. Hans ser helst att frågan om hemlösa katter lyfts ut från lagförslaget precis som frågan om förbud mot djursex, som nu är instiftad.
– Jag kan ju tycka att har man brutit ut en sådan sak som djursex, så kunde man ju bryta ut en ID-märkning på katter, det hade gjort en väldigt stor nytta, sade han.

Björn Dahlén får medhåll.
– Det här känns ju ändå som en fråga som inte går emot några svåra näringsintressen, där Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ställer sig upp och säger att det här kommer vi inte att acceptera, sade Helena Leander, och uppmanade djurskyddsorganisationer att försöka göra kampanjer för att lyfta frågan.

Text: Svanhild Hansen