En dag för övergivna hästar

Föreläsningar varvat med riddarspel, shower med elitryttare och ponnyrace för kändisar. Svenska hästens dag nu på lördag är väl värd entrébiljetten. Varenda intjänad krona går till att hjälpa hästar i nöd.

Imorgon klockan 10.00, Riddersbergs hästanläggning i Jönköping. Det är starttid och plats för Svenska hästens dag.  Arrangör är den rikstäckande djurskyddsföreningen Svenska Hästars Värn, och alla biljettintäkter går till deras arbete för att hjälpa vanvårdade och övergivna hästar.
– Alla, föreläsare, artister med flera, ställer upp helt gratis. Allt vi får in under dagen går till vårt arbete för hästarna, säger Carina Nordell, ordförande för Svenska Hästars Värn.

Svenska Hästars Värn, SHV, har funnits sedan 1993. Verksamheten finansieras med medlemsavgifter och gåvor, och alla som arbetar för föreningen gör det ideellt. Man tar alltså emot vanvårdade och övergivna hästar (omkring tio stycken varje år), rehabiliterar och omplacerar dem hos någon av sina fodervärdar.

Dessutom samarbetar man med olika myndigheter, som polisen och olika länsstyrelser. Och inte minst tar emot samtal från allmänheten.
– Vi får in väldigt många samtal från folk som undrar vad de ska göra när de stöter på hästar som far illa. Vi svarar dygnet runt, säger Carina Nordell.

Text: Pontus Ljunghill