Skulle avlivas – nu flyttar Junkka in hos barnfamilj

När hon kom in till Djurskyddet Kalmars djurhem var hon utmärglad, övergiven och hade tappat det mesta av pälsen – det var så illa att länsstyrelsen beslutade att hon skulle avlivas. Nu, ett halvår senare, är katten Junkka återställd och på väg att få ett nytt hem.
— Det är en solskenshistoria – en katt som var utdömd men som nu fått en andra chans, säger Camilla Henningsson på Djurskyddet Kalmar.

Det var tidig vår 2013 när en kvinna var ute och körde bil på en liten väg på Öland. Då klev plötsligt något svårdefinierbart rakt ut på vägbanan.
— Det syntes först inte att det var en katt. Hon var helt utmärglad. Håret på huvudet stod åt alla håll och kanter, men på kroppen fanns nästan inget alls. Hon hade otroligt mycket fästingar och det var fullt av sårskorpor runt huvudet och på halsen, berättar Camilla Henningsson.
Kvinnan plockade upp katten i bilen, ringde Djurskyddet Kalmar och tog den så småningom till deras djurhem.
—Först tog faktiskt länsstyrelsen ett beslut på att hon skulle avlivas. Hon var riktigt illa däran när hon kom in till oss, men när vi bara hade haft henne i ett par dagar började hon kvickna till, säger Camilla Henningsson.

Djurskyddet Kalmar tror att Junkka, som är semilånghårig, ungefär är ett år gammal och att hon är en sommarkatt som ägaren inte velat ha när hösten 2012 kom. I så fall levde hon antagligen som vild i flera månader innan hon hittades på Öland.
Snart ska Junkka få ett nytt hem hos en mamma med två barn, efter att ha bott och återhämtat sig ett halvår på Kalmar djurhem.
— De nya ägarna har satt sig väl in i vad som krävs. Junkka är ju inte som en vanlig ettåring eftersom hon missat så mycket i livet, så det krävs lite mer tid med henne. Men jag tror att det blir jättebra, säger Camilla Henningsson.

Text: Pontus Ljunghill