Kampen för Ronnie

Ronnie hade dragit på sig en livshotande lunginflammation efter tiden hos ”kattsamlaren”. Men Djurskyddet Filipstads ordförande Marie Zügner var fast besluten om att göra allt för att rädda den fyra veckor gamla kattungen.

Kalendern visade på den fjärde juni när Marie Zügners bostad blev jourhem för Ronnie och fyra andra kattungar. De hade alla hämtats hos en man som tappat kontrollen över sitt kattintresse. Katterna var många i hans hus och till och från kom det nya kullar med ungar.
– Tyvärr har det skenat iväg. Vi har hjälpt till där med kattungar sen förra året och nu samarbetar vi med länsstyrelsen för att försöka undvika fler kullar, berättar Marie Zügner.

När kattungarna, alla cirka fyra veckor gamla, kom till jourhemmet åt de inte själva, så stödmatning sattes in. Efter ett tag återhämtade sig de flesta av dem.
– Men Ronnie kom inte igång som de andra. Han kunde springa någon meter, sen la han sig ner och kurade ihop sig. Man kunde höra att han andades väldigt tungt och då misstänkte jag ju att han hade lunginflammation, säger Marie Zügner.
Mycket riktigt, efter besök hos en veterinär konstaterades att den lilla kattungen hade dragit på sig en livshotande lunginflammation.
– Veterinären var inte positiv, hon trodde inte att Ronnie skulle klara sig. Men hon tyckte ändå att vi skulle ge honom en chans. Och själv kände jag i själ och hjärta att Ronnie skulle kämpa vidare. Så det blev antibiotikakur och fortsatt stödmatning. Och han fick ligga på mitt bröst och känna värme, säger Marie Zügner.
När Ronnie kom in till veterinären vägde han knappt 280 gram och var i mycket dåligt skick.
– Jag kan ärligt säga att från början trodde nog inte jag heller att han skulle klara sig. Det var nog inte förrän för några månader sedan som jag märkte att det verkligen kommer gå vägen.

Marie Zügner har ”adopterat” Ronnie. Han har återhämtat sig väl och är idag som vilken katt som helst, förutom att han är mycket liten till växten.
– Ronnie har verkligen etsat sig fast i hjärtat. Vi har nog fått ett speciellt band eftersom han var så dålig och allt vi fick gå igenom. Han är väldigt kärleksfull. Ända sen den dag vi hämtade honom så brukar Ronnie ofta ligga på mitt bröst och det där kommer nog aldrig växa bort, säger Marie Zügner och fortsätter:
– Han är väldigt speciell. Han har en favoritleksak, en liten plastpåse som man knyter ihop och kastar iväg. Sen hämtar han den och lägger den rakt i min hand. Det är precis som med en hund när man leker apport med honom, det är helt otroligt.

De andra kattungarna som omhändertogs tillsammans med Ronnie har också fått nya hem genom Djurskyddet Filipstad.
– Det har gått bra för allihop. De har blivit väldigt sociala och kärleksfulla och det funkar jättebra i deras nya hem, säger Marie Zügner.

Text: Pontus Ljunghill