Frusna katter till riksdagsledamöter

En mjukiskatt till varje riksdagsledamot. Det var Djurskyddet Sveriges present som överlämnades i morse, för att sätta fokus på katters villkor och de lagändringar som kan hjälpa landets kissar – speciellt de som är hemlösa.

Flera säckar med mjukiskatter mötte riksdagsledamöterna när de kom till jobbet imorse. Katterna, 349 till antalet – en för varje riksdagsledamot – hade varsin liten folder med rubriken ”Jag fryser” runt halsen, och var ditskickade av Djurskyddet Sverige för att uppmärksamma situationen för hemlösa katter.

– De här katterna är ju gosedjurskatter och har det bra, men de symboliserar katter som idag när vi står här är ute i skogen och fryser ihjäl. Vi hoppas att riksdagsledamöterna tänker till och känner efter, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, efter att hon överlämnat katterna till representanter för flera partier.

Just nu finns runt 100 000 hemlösa katter i Sverige, och vintern är en svår tid då många dukar under av kylan. Samtidigt är landets katthem överfulla.

– Vi har inte en chans att ideellt hjälpa alla katter. Det krävs lagändringar. Nu är ju en proposition om en ny djurskyddslag på gång, och då är vi här idag för att säkerställa att man inte glömmer bort katterna, säger Åsa Hagelstedt.

Kattens status och värde måste höjas, menar hon – det är för lätt att skaffa katt idag.

– Vi vill att man ställer högre krav på djurägare, bland annat genom en obligatorisk ID-märkning som vi har med hundar. Vi vill att det i lag ska bli förbjudet att överge djur. Vi tycker att det ska vara en minimiåldersgräns på 16 år för att vara djurägare.

Hon menar även att kattägare som låter sin katt gå ute måste se till att kastrera den eller ge den p-piller. Åsa Hagelstedt är starkt kritisk till att upphittade katter hanteras enligt hittegodslagen – något som hon menar gör att katter inte prioriteras särskilt högt eftersom de har ett lågt ekonomiskt värde.

Fredrik Federley från Centerpartiet menar att Djurskyddets manifestation är viktig. Han ställer sig positiv till en ID-märkning av katter.

– De har ju helt rätt i det perspektivet att man sätter inte samma värde på en katt som man gör på en hund till exempel. Där har vi ju ett ansvar att försöka få en bättre hantering och en ID-märkning är inte ett för stort lagkrav, tycker jag, utan anständigt. Det måste jag ha på mina hundar, det är rimligt att man har det också på andra djur så man kan spåra ägarskapet och få en större ansvarskänsla, säger han.

Regeringen har satt ett datum – den 27 maj – då ett förslag om den nya djurskyddslagen ska behandlas i utskottet. I juni kan förslaget klubbas igenom av riksdagen och bli lag. Det återstår att se hur landets katter kommer att påverkas av detta – än så länge vill regeringen inte yttra sig om vad som kommer med i lagförslaget.