Katten Lasse räddades på ålderns höst

Lasse var mellan 10-14 år gammal när han hittades. Då hade han levt ett hemlöst liv i åtminstone två år, kanske mer. Tack vare Djurskyddet Bill & Bull, och en storhjärtad adoptivperson, lever han nu ett lugnt och tryggt pensionärsliv.

Ett hemlöst liv är hårt för en katt. Än värre är det om man är gammal och lider av krämpor. Katten Lasse hade redan uppnått en respektabel veteranålder när han hittades i somras ett sommarstugeområde i Norrsundet mellan Gävle och Söderhamn. Mat hade han fått av sommarstugegäster både denna och förra sommaren – men ingen ville kännas vid honom som sin egen. Lasse var kastrerad, men saknade ID-märkning, och kom till Djurskyddets Bill & Bulls katthem i Söderhamn.

– Vid en undersökning hos veterinär fick vi information om att Lasse var minst 14 år och hade problem med tänderna, berättar Mari Ekengren på katthemmet.

14 år för en katt kan jämföras med uppemot 80 år i ”människo-år”. Så gamla katter, som levt som hemlösa, är ovanligt att katthemmet får in. Det visade sig att Lasse led av tandsjukdomen FORL och hade inflammationer i munnen. Han skulle behöva ta bort flera tänder. Lasse började bli magrare och åt dåligt. Men veterinären ville inte operera Lasse med katthemmets vanliga rabatt eftersom han var så gammal. Lyckligtvis togs katten till en annan veterinär – och hen åldersbestämde Lasse till en något yngre herre, ”bara” 8-10 år gammal.

Efter en operation, två tandutdragningar och en behandling mot inflammationen i munnen så började Lasse äta bättre igen. Medan Lasse behandlades så kontaktades Bill & Bulls katthem av en person som gärna ville adoptera Lasse och hjälpa honom till ett bra pensionärsliv – inklusive att betala för hans kommande operationer. Lasse flyttade till sitt nya hem i början på november, men Mari Ekengren minns fortfarande den lugna åldringen.

– Han var väldigt lugn och gosig. Vi kallade honom för soffkatten eftersom han alltid låg i soffan. Antingen soffan eller sitta i ett fönster och titta ut.