Kattpensionär räddades av Djurskyddet Eskilstuna

Kattsenioren Örjan, 15 år, hade förirrat sig bort från sin familj och levde vilt i ett fritidsområde i flera månader. Här är historien om hur Djurskyddet Eskilstuna hjälpte honom att hitta hem igen.

Han hade gått omkring ute i ett fritidsområde utanför Eskilstuna under lång tid, en äldre kattgentleman med skadade öron. Ett par med stuga i närheten hade stött på honom och de hörde av sig till Djurskyddet Eskilstuna.
Den 25 maj 2013 checkade katten in på Kälby djurhem, som drivs av Djurskyddet Eskilstuna. Han fick namnet Örjan.
– Han var väldigt social och var med oss överallt, och han blev snabbt en stor favorit, säger Maj-Britt Havbrandt, styrelseledamot för Djurskyddet Eskilstuna.
Örjan hade alltså skador på öronen. Dessutom verkade han ha ovanligt stora kindpåsar. Maj-Britt Havbrandt och hennes kollegor tog katten till en veterinärklinik.
– En veterinär trodde att katten hade något fel med lymfkörtlarna och undrade om vi verkligen skulle jobba vidare med honom. Men vi protesterade direkt och sa att vi inte ville ta bort honom, säger Maj-Britt Havbrandt och fortsätter:
– Men en annan veterinär på kliniken sa att det inte var några problem, att äldre okastrerade hankatter får lite kraftiga kindben.

Så Örjan klarade sig. Han vaccinerades och kastrerades. Så småningom lades en annons om honom ut på Djurskyddet Eskilstunas hemsida. Men ingen hörde av sig om Örjan.
Djurskyddet Eskilstuna annonserar gratis i Eskilstuna-Kuriren om katter man har ute till försäljning, och den 20 juli förra året fanns Örjan med bland dem.
– Samma eftermiddag ringde en dam och berättade att hon sett vår annons i tidningen och att den katt vi kallade Örjan måste vara hennes och hennes mans katt, 15-årige Sune. Hon berättade att han försvunnit för flera månader sedan, att de letat efter honom och gråtit, berättar Maj-Britt Havbrandt.
Det blev ett minst sagt kärt återseende på Kälby djurhem.
– Ägarna var nästan chockade över att få träffa sin katt igen – de hade gett upp hoppet för länge sedan. De betalade glatt för de kostnader vi haft.
Så kom Örjan/Sune till slut hem igen. Fritidsområdet han hittades i låg långt från hans vanliga trakter och varför han hamnade där är oklart.
– Vi hade kontakt med ägarna några månader efter att de hämtat katten och då sa de att han höll sig på hemmaplan, säger Maj-Britt Havbrandt.

TEXT: PONTUS LJUNGHILL