Forskare vill förstå kattens beteende

”Vad katten gör den?” är det många som har frågat sig när tamkatten hittat på nya hyss. Just nu pågår en forskningsstudie om katters beteende på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Studien har syftet att höja kattens status i samhället, genom att lära människor varför den beter sig som den gör i deras hemmamiljö.

På så sätt hoppas forskarna att till exempel minska antalet avlivningar som beror på att människor tröttnat på en del beteenden som kan uppfattas som irriterande, om man inte vet varför katten gör som den gör.

Faktum är att vi vet ganska lite om hur vanliga katter beter sig i en hemmamiljö, skriver forskarna. Med mer kunskap hoppas de på att människor får bättre förståelse varför katten till exempel klöser sönder soffan eller jamar mitt i natten för att den vill ut. Faktum är att det är helt naturliga beteenden för en katt – den har doftkörtlar på fötterna och använder tassarna för att markera. Och det finns en anledning till att katterna väcker sina ägare på natten, berättar Maria Andersson, lektor i djuromvårdnad och etologi vid SLU, och en av dem som står bakom studien.

– De är inte dagaktiva djur, utan jagar gärna i gryning, skymning och på natten, säger hon till TT/Aftonbladet.

Studien, som kallas för Kattbarometern, är gjord efter amerikansk modell. Den är en del av SLUs större forskningsprojekt ”Stress hos katt” som fokuserar på katters hälsa, välfärd och beteende.

Just nu pågår en enkät för att samla mer kunskap om katternas beteende. Om du vill delta i studien, svara på enkäten genom att klicka här.