Dag med fokus på katters utsatthet

Idag firas kattens dag över hela landet. Många av Djurskyddet Sveriges djurhem firar dagen med öppet hus. En av dem är Djurskyddet Kattvärnet i Haninge.

Albert hittades tillsammans med sina syskon Alfred och Amanda när de bara var två veckor gamla. Mamman kunde man finna någonstans och ungarna fick komma till ett av Djurskyddet Kattvärnet i Haninges jourhem. Det här var i maj 2013, Albert har ganska nyligen flyttat till djurhemmet och är redo för ett nytt hem. En beskrivning av Albert, att han är innekatt och behöver specialfoder står på en informationsskylt på nätdörren till den bur där han bor.  Kanske är Albert en av de katter som kommer att få nytt hem tack vare kattens dag. Djurskyddet Kattvärnet i Haninge firar dagen med Öppet hus på djurhemmet. Då kommer besökarna bland annat kunna lämna in intresseanmälning på katterna, även om själva omplaceringen får ske en annan dag.
-Vi omplacerar inga katter på sådana här jippodagar. En omplacering kräver att man sitter ned i lugn och ro och går igenom vad man måste tänka på som djurägare, man går igenom försäkring, vaccinationskort med mera, säger Madeleine Gröndahl, styrelseledamot i Djurskyddet Kattvärnet Haninge som är en av dem som håller i helgens planering.

Över tjugo medlemmar i föreningen är engagerad på olika håll under helgen.
-På vårt öppna hus kommer vi ha lotteri, loppis, försäljning  av kalender, julkort och megagos med katter, säger Madeleine.

Föreningen kommer också ha representanter i fem Zoo-butiker i södra Stockholm med olika aktiviteter som lotterier, ansiktsmålning för barn och tipsrundor.
– Målet är att folk ska uppmärksamma katter och  deras utsatta situation. Att informera om att man måste kastrera , vaccinera och ta sitt ansvar som djurägare. Det är många som kommer in till oss och tror att de bara kan skaffa katt. Förutom att hjälpa alla de hemlösa katter vi plockar in är en stor del av vår verksamhet att ge information, säger Madeleine.

En särskild dag då katten uppmärksammas tycker hon är bra.
-Dagen sätter  fokus på kattens  utsatta situation. Och kunskap om dagen sprider sig, vi har fler besökare för varje år, säger Madeleine.