Skruttan – cold caset som blev hett igen

Hon hade varit spårlöst försvunnen i tre och ett halvt år – då fick Djurskyddet Bill & Bull ett samtal som förändrade allt. Berättelsen om katten Skruttan är en riktig solskenshistoria.

Skruttan, född 2006, har en speciell plats i hjärtat hos Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn.
– Vi bildades i april 2010 och hon var en av de första katterna vi tog in och hjälpte, säger Mari Ekengren, ordförande för Djurskyddet Bill & Bull.
Skruttan var i akut behov av att hitta ett nytt hem. Hon kastrerades och chipmärktes. I väntan på ny familj fick Skruttan plats i ett jourhem.
– Där hade de en innätad balkong som hon fick vara ute på. Men på något mystiskt sätt lyckades hon ta sig därifrån och försvinna redan första natten, berättar Mari Ekengren.
Skruttan var borta och Djurskyddet Bill & Bull satte igång ett stort spaningspådrag för att hitta henne. Man satte upp lappar, annonserade i tidningar, gjorde en polisanmälan, följde upp tips och anordnade flera skallgångar. Men spåren tog slut: katten var försvunnen. Åren gick och Skruttan blev vad man på polisspråk kallar ett ”cold case”.
Tre och ett halvt år senare fick Djurskyddet Bill & Bull ett telefonsamtal från en kvinna som var på väg att flytta från Söderhamn.
– Hon berättade att hon matat en katt i nästan två år. Eftersom hon skulle flytta så långt bort undrade hon om vi kunde ta in katten på vårt djurhem.
När Mari Ekengren och hennes kollegor tog katten till veterinär för kastrering och märkning fick de ett minst sagt oväntat besked.
– Veterinären sa att katten redan var chipmärkt och registrerad – av oss. Det var Skruttan som var tillbaka efter alla år, säger Mari Ekengren.
I dag har den åttaåriga katten med Djurskyddet Bill & Bulls hjälp fått ett nytt hem hos en familj i Söderhamn.
– Hon har det jättebra där, säger Mari Ekengren.