Liv i luckan på Djurskyddet Karlstad

Varje dag fram till jul öppnar Djurskyddet Karlstad en lucka i sin adventskalender på Facebook. Bakom varje lucka döljer sig en katt som söker för-alltid-hem.

Lisa var hemlös när hon födde sina ungar, så Lucy föddes utomhus. När hon elva veckor gammal och kom till Djurskyddet Karlstad var hon väldigt rädd för människor. Idag är hon busig, nyfiken och social. Lisa och Lucy presenteras med bild, berättelse och film i dagens lucka på Djurskyddet Karlstads adventskalender. Föreningen har gjort 24 korta filmer och varje dag fram till jul presenteras nya katter som söker hem. Ann Scott är föreningens ordförande och också den som har gjort filmerna. Ett sätt få nya hem till de 90 katter föreningen idag har i sin verksamhet.
– Det finns alltid ett stort behov av nya hem men den här hösten har varit extrem, vi har aldrig haft så många katter inne som nu, säger Ann Scott.

Idéen till adventskalendern kom som ett sätt att variera uppdateringarna på Facebook men ändå kunna lägga upp nya katter.
– Som följare på Facebook kan man blir lite mätt på alla nya katter. Med julkalendern blir det ett annat fokus. Syftet med filmerna är att visa upp katternas personligheter, ge en inblick i vem de är och vad de har behov.

Hon tror inte att det finns någon risk att katterna ges bort i julklapp.
-Vi är väldigt noga när vi adopterar bort katter. Man måste komma på minst tre besök. När man väl har bestämt sig är det en veckas betänketid, säger hon.

Föreningen ställer också många frågor till den som är intresserad att ta hand om en katt.
-Vi utgår från förutsättningarna som den nya hussen eller matten kan erbjuda. Hur de bor, om de har katt, om de vill ha katten ute eller inne. En del tycker att vi är för strikta men vi har väldigt låg procent katter som kommer tillbaka till oss.

Det ska vara rätt katt till rätt hem förklarar Ann.
-De här katterna har varit med om så mycket. De ska vara med även när livet förändrats och ha ett för-alltid- hem.