Labrador retriever är Sveriges populäraste hund

Antalet nyregistrerade hundar ökar i Sverige och många av dem heter Molly. Det och mycket mer fick vi veta när Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben idag presenterade statistik från sina hundregister.

I slutet av 2014 fanns det 791 000 registrerade hundar i Sverige, enligt Jordbruksverkets centrala hundregister. Många av dem heter Molly.
– I vårt register kan man se att hundnamnet Molly behåller sin plats i toppen på namnlistan, men ett namn som kommit starkt under det senaste året är Ester. Andra namn som ökat i popularitet under 2014 än Enzo och Kira, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Statistik från Svenska Kennelklubbens hundregister visar att antalet nyregistrerade hundar ökar för första gången sedan 2007. Under 2014 registrerades 51 111 nya rashundar. Labrador retriever ligger fortsatt i popularitetstopp, följd av jämthund, golden retriever och tysk schäferhund. En ny hundras registrerades under förra året: den österrikiska jakthunden steirische rauhhaarbracke.

Det finns idag alltså två register i landet, med till stor del olika uppgifter över hundar och deras ägare i Sverige. Ett sköts av Jordbruksverket, ett av Svenska Kennelklubben. Från och med i år ska Jordbruksverket och Kennelklubben försöka hitta gemensamma beröringspunkter och samverka i registerfrågor, skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Samarbetet ska göra det enklare för hundägare och man ska undersöka möjligheten om hundägare i framtiden bara ska behöva registrera sin hund en gång, alltså att man vid samma tillfälle ska kunna registrera sig i båda hundregistren. Samarbetet ska också höja registrens kvalitet.

TEXT: PONTUS LJUNGHILL