Hittekatten som blev en sir

För fem år sedan var han hittekatt med en minst sagt osäker framtid – idag har han en egen blogg och syns ofta på Youtube. Berättelsen om Sir Carl är en riktig framgångssaga.

Den kända historien om denna berättelses huvudperson börjar 2010, när han som hittekatt och liten kattunge togs om hand av en kvinna i Stockholm.
– På den tiden bodde han i en liten etta och han vantrivdes där, berättar Christina Holmberg, ordförande för Djurskyddet Strängnäs.
Problemen började på allvar när den unge katten var ett år och fick komma ut och bo på landet under tre sommarveckor. Det gav mersmak och när han kom tillbaka till den lilla lägenheten i storstaden satt han vid dörren och skrek – dessutom vägrade han ofta att äta. Det blev veterinärbesök och diagnosen var klar: Depression.
Ägarinnan insåg att hennes katt behövde ett nytt hem, i en helt annan miljö. Hon annonserade och vid ett och halvt års ålder hamnade katten så i Strängnäs-trakten, i lantlig miljö rik på natur.
– Han döptes snabbt till Sir Carl, för han är lite märkvärdig, ska synas och höras hela tiden, säger Christina Holmberg.
Men efter ett tag började det gnissla i det nya hemmet.
– I det långa loppet fungerade det inte. Det bodde redan två gamla kattanter där och han kom inte överens med dem, utan jagade iväg dem.
Till slut blev situationen ohållbar och 2014 hamnade Sir Carl på Djurskyddet Strängnäs katthem.
– Han hade kvar sina manér när han kom till oss och han ville alltid att man först skulle gå fram till honom innan man gick fram till någon annan, säger Christina Holmberg.

Så började Djurskyddet Strängnäs arbete med att hitta nytt hem åt Sir Carl, eller ”Kalle” som han också kallas. Man annonserade och använde sig av Facebook.
– Många var intresserade, men problemet var att de flesta av dem bodde inne i stan eller i ett villaområde, med en hel del katter runtomkring. ”Kalle” är väldigt trevlig mot människor, men är alltså inte alltid så snäll mot andra katter. Han vill ”härska” själv där han bor, berättar Christina Holmberg.
I maj 2014 besökte ett par katthemmet och de fattade genast tyckte för Sir Carl. Så hamnade ”Kalle” till slut i en naturskön miljö nära Mälaren.
– Han mår jättebra där, säger Christina Holmberg.
Sedan en tid har den förnäme katten en egen blogg/dagbok där han berättar om sitt liv. Dessutom finns ett antal klipp med Sir Carl på Youtube.
Historien om ”Kalle” visar att även en hittekatt kan bli en sir.

TEXT: PONTUS LJUNGHILL

Hitta Sir Carl på nätet:
För att läsa Sir Carls blogg/dagbok, gå in på www.logarnsvaestervik.se. För att se klippen med Sir Carl på Youtube, skriv sir carl logarn i sökfältet.