Nu får kattflykting landa hos matte

Minns ni katten Mela som skildes från sin matte då hon flydde från krigets Syrien? Imorgon halv fyra landar hon på Arlanda och på långfredagen kommer de att återförenas.

Det var i höstas som den syriska kvinnan anlände till Sicilien i båt. Hon hade flytt krigets Syrien med sina båda bröder och sin katt Mela. Bara den yngre brodern, hon själv och katten klarade sig hela vägen fram. På Sicilien skiljdes hon även från Mela eftersom katten var tvungen att sitta i karantän. Kvinnan och hennes bror hamnade till slut på en flyktingförläggning i Värmland men Mela blev kvar i Italien. Föreningen Hopp före Hemlösa engagerade sig i fallet och samlade pengar för att kunna lösa ut Mela ur karantän. Med hjälp av ett stort bidrag från Djurskyddet Westra Wermland har Mela kunnat lösas ut efter sex månader i karantän på Sicilien och två månader på en veterinärklinik i Milano. Imorgon halv fyra landar hon på svensk mark och kommer att hämtas av Minna Lind på Föreningen Hopp för Hemlösa.

Innan allt är klart kommer kostnaden för Mela att bli mellan 20 000 och 30 000 kronor berättar Minna Lind. Men att hjälpa var givet.
-Vi hade möjligheten och kunskapen att göra detta. Hela historien känns så tragisk, det var självklart göra det vi gör, säger hon.

Minnas dotter Madeleine bor i Italien och har besökt Mela ett par gånger i vecka.
-Hon har också skickat bilder som den syriska kvinnan har fått, säger Mela.

Det är också Madeleine som kommer att flyga hem Mela från Italien. På långfredagen kommer matte och Mela att återförenas.
-De ska bli spännande och samtidigt skönt att historien får ett avslut. Det har varit mycket arbete med detta, säger Minna.