Kattflykting återförenad med matte

De blev skilda åt under flykten från krigets Syrien men med hjälp av ideella krafter är nu katten Mela och matte Fayrouz tillsammans igen.

Fayrouz Kashmar flydde  med sin bror och sin katt Mela efter en massaker och efter det att hennes andra bror blivit dödad. I Egypten lyckades hon komma med en båt mot Italien. Men det blev en strapatsrik resa som drog ut på tiden och där vattnet tog slut. Sina sista droppar vatten gav Fayrouz till Mela. Efter två veckor på havet blev de upphittade av en räddningsbåt som tog dem till Sicilien. Där var hon tvungen att skiljas från Mela eftersom katten var tvungen att sitta i karantän. Fayrouz och hennes bror hamnade till slut på en flyktingförläggning i Värmland men Mela blev kvar i Italien. Föreningen Hopp före Hemlösa engagerade sig i fallet och samlade pengar för att kunna lösa ut henne ur karantän. Med hjälp av ett stort bidrag från Djurskyddet Westra Wermland blev det tillslut pengar så att det räckte.  Efter sex månader i karantän på Sicilien och två månader på en veterinärklinik i Milano landade Mela på Arlanda för drygt en vecka sedan och på långfredagen kunde Fayrouz och Mela återförenas.

Minna Lind på Föreningen Hopp för Hemlösa berättar att allt gick bra även om Mela till en början var avvaktande.
-Fayrouz var tacksam och överväldigad. Hon sprang omkring och kramade oss och sa att hon inte fann ord hur glad hon var.

För Minna Lind har det inneburit mycket arbete under dessa åtta månader men hon tvekade aldrig att hjälpa.
– Vi hade möjligheten och kunskapen att göra detta. Hela historien känns så tragisk, det var självklart att göra detta och det känns jätteskönt att vi rodde detta iland, säger Minna.

För den som vill veta hur det går i framtiden kan nu följa Mela på hennes egna facebooksida.