Tuffe räddades av en slump

Tuffe är en av de hundra katter som varje år får en andra chans genom Djurskyddet Bill och Bull i Söderhamn. I år har föreningen fem-årsjubileum. 

I början på augusti skulle Djurskyddet Bill och Bull i Söderhamn fånga en hemlös katt. Men istället gick en annan katt in i fällan. Det var Tuffe och det blev hans räddning. Han var mycket medtagen och mager.
-Vi fick köra honom till veterinären som direkt gav honom dropp, berättar Mari Ekengren som är ordförande i Djurskyddet Bill och Bull i Söderhamn.

Det visade sig att folk hade sett Tuffe gå runt i olika områden, i flera år.
– Veterinären tror att han är fem år gammal. Först var han skygg, men bara efter någon dag blev han hur kelig och tam som helst, berättar Mari.

Tuffe är en av de många katter som Djurskyddet Bill och Bull i Söderhamn räddat. I söndags firade de femårsjubileum. Mari tycker inte att problemet med hemlösa katter har minskat sedan föreningens arbete startat. Ändå försöker de jobba förebyggande med att sprida information om att id-märka och kastrera sin katt.
-Vi jobbar mycket med att få bort myter. Vi har flera bönder som inte vill kastrera  eftersom de då tror att katterna inte kommer jaga råttor. Och så får katterna istället kull på kull med ungar.

Föreningen har plats för 18 katter plus två i karantän, dessutom har de jourhem. Ungefär 100 missar om året hjälper de till nya hem. De är framförallt katter som Tuffe föreningen prioriterar, de hemlösa och hjälplösa. De fångas in, ofta med fälla som får vaktas. Ibland kommer med polisen med katter och ibland har de tagit hand om katter till personer som flyttat till ålderdomshem och dit katten inte kunde flytta med.
– Vanliga omplaceringar från någon familj som blivit allergisk är inte prio, säger Mari.

Svåraste utmaningen är att hitta volontärer som kan jobba på djurhemmet, föreningen har ingen anställd. Mari jobbar själv på bageri innan arbetet på djurhemmet tar vid. Genom gåvor, loppisar, medlemsavgifter och samarbeten med lokala affärer får de föreningen att gå runt. Drömmen är att bygga ett kattpensionat som skulle kunna hjälpa till med finansieringen av djurhemmet.
-Vi har fått flera förfrågningar från människor som vill ha hjälp med sin katt när de åker bort. Just nu diskuterar vi lösningar med vår hyresvärd, säger Mari.

Och Tuffe, han väntar just nu på att få ett nytt hem.
-Men jag tror inte att han behöver vänta länge, det är många som har varit intresserade av att ta hand om honom, säger Mari.