Nej till EU-bidrag för tjurfäktning

Igår röstade EU-parlamentet igenom att tjurfäktning inte längre ska få subventioner från EU. Ett resultat av flera års arbete från djurrättsorganisationer och Gröna Gruppen i EU.

I lördags startade förbundet Djurens rätt en namninsamling mot tjurfäktning och fick på bara några dagar ihop 35 000 namn som överlämnades till svenska EU-parlamentariker inför gårdagens omröstning. Parlamentarikerna röstade för att stoppa samtliga tjurfäktningsbidrag, både de subventioner som går till uppfödning av tjurar för tjurfäktning och de som går till anläggningar där tjurfäktning arrangeras. Och det handlar om miljardbelopp som varje år delas ut. Enligt preliminära uppgifter var det 438 av 689 närvarande ledamöter som röstade för förslaget. Dagens beslut är en stor seger för de tjurar som föds upp för att plågas på tjurfäktningsarenorna säger Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt.
– Djurplågeri kan aldrig accepteras som underhållning och vi är mycket glada över att EUs parlamentariker nu tydligt tar ställning i frågan och sätter punkt för subventioneringarna, säger hon.