Fyra råd om du finner en fågelunge

Maj och juni är björktrastungarnas tid. Vid den här tiden på året kläcks äggen och fågelungar kan finnas på marken. Oroliga människor hittar dem och vill hjälpa. Oftast är den bästa hjälpen att låta ungarna vara. De är sällan så övergivna som de först kan verka.

Med våren kommer fågelungarna och i år liksom alla andra år kommer människor att hitta ensamma fågelungar.

Har den inte fått fjädrar eller om ögonen inte öppnats är det förmodligen fråga om en olycka. Då ska du direkt kontakta en fågelrehabiliterare, som rycker in. Här kommer fyra livsavgörande råd kring vad du bör och absolut inte bör göra om du ser en liten unge.

* Avvakta om ungen rör sig! Vissa fågelungar skuttar omkring ensamma på marken och skriker. Detta är helt normalt. Björktrastar hoppar ur boet innan de kan flyga. Föräldrarna har koll på ungarna och kommer med mat med jämna mellanrum. Stör dem inte, utan gå bara lugnt därifrån.

* Mata inte fågelungen! Fel foder kan ta död på den. Välmenande människor matar ibland med uppblött bröd. Fåglar äter kött, insekter, frö och växter – en del äter bara fröer och växter. Ungarna ska endast matas av utbildade personer.

* Ge aldrig fågelungen vatten direkt i näbben! Långt bak på fågelns tunga finns gången ner till luftstrupen. Det har hänt att människor droppat ner vattnet i svalget med en pipett. Dropparna har landat fel och hamnat i luftstrupen. Fågeln har dött.

* Vänta inte med att kontakta fågel- och viltrehabiliterare om ungen verkar skadad! Så snart du misstänker att fågelungen är i behov av hjälp, ring en utbildad rehabiliterade. Det finns ingen anledning att vänta några dagar. Ju mer du drar ut på det desto värre blir det för ungen.
Källa: Nina Peivert, ideell volontär viltrehabiliterare.

Hittat en unge?
Här finns fågel- och viltrehabiliterare:
Viltakuten
KFV Riks

Mer läsning om djurungar
Så hjälper du fågelungen bäst
Ungar till ekorre, hare och igelkott

Text: Katarina Hörlin
Foto: Nathan Vaughn, Flickr