Välkomna till Sveriges mest tillgängliga hundrastgård!

I dag invigs Trummens hundrastgård i Växjö. En inkluderande mötesplats för många äldre och personer som använder rullstol, elstol och rollator.
– Att ha en mötesplats där jag kan komma till och runt med mina hundar är fantastiskt, säger initiativtagaren Pia Hammargren, som fått fin hjälp av Djurskyddet Kronoberg.

Latriner i rätt höjd. Specialanpassade grindhandtag med hävstångsfunktion som gör grindarna lätta att öppna. Sittgrupp med särskild plats för rullstol. Det är några av finesserna i hundrastgården Trummen.
– Ordet tillgänglighet betyder olika för olika personer. Den här 2 600 kvadratmeter stora hundrastgården är tillgänglig eftersom den ligger nära ett av Växjös populära promenadstråk, det är enkelt att komma till både med bil och om man promenerar. Det är jättekul att detta kommer alla till del, oavsett om man har funktionsnedsättning eller inte, säger Pia Hammargren när vi pratar dagen innan invigningen.
   
Resan hit har varit lång. Den började med att hon skrev ett medborgarförslag, efter att gjort massor av research och namninsamlingar.
– Lokaltidningen skrev om mitt medborgarförslag. Sen fick jag avslag. 
Strax efter ringde Djurskyddet Kronoberg upp henne. De sa att om hon lägger ett nytt medborgarförslag så står de bakom och kommer att även att hjälpa henne.
   – En styrelseledamot hade noterat att ett medborgarförslag om en hundrastgård som var tillgänglighetsanpassad för rörelsenedsättning hade lagts fram hösten 2019 till Växjö kommunfullmäktige, men avslagits. Vi diskuterade lite om detta och tyckte att det var ett intressant projekt, berättar Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg.
 
– Om vi ser till projektet från ren djurskyddssynpunkt så innebär det en ökad välfärd för hundar som ägs av rullstolsanvändare eller av personer som på grund av någon funktionsnedsättning har svårt att ge hunden nödvändig motion och rastning i frihet. Att kunna låta hunden rastas lös och kanske leka och rusa med andra hundar i en säker rastgård ger hunden en ökad livskvalitet. Att människan som har hand om hunden även får glädje och nytta av detta är givetvis ett välkommet mervärde, säger Björn Dahlén.
     
Styrelsen för Djurskyddet Kronoberg beslutade att bidra med 70 000 kronor till projektet om Växjö kommun ändrade sig och tillförde resterande medel så att rastgården kunde anläggas. Sedan följde ett digert arbete för Pia Hammargren med ny research, statistik om hundar, nätverkande bland personer, föreningar och namninsamlingar.
– Jag tog även tillfället i akt att prata med politikerna om att det här inte ”bara” var en hundrastgård. Jag kunde visa att jag varken kom in till eller runt i flertalet av de hundrastgårdar som fanns och att det var enorma brister med tillgängligheten, säger hon.

Den tidigare ordföranden i Djurskyddet Kronoberg, Margareta Göthe Dalgren, Meg, gick ur tiden i oktober 2019.
– Det visade sig att Meg hade testamenterat 100 000 kronor till Djurskyddet Kronoberg. Styrelsen beslutade att hela arvet från Meg skulle gå till hundrastgården Trummen, berättar Björn Dahlén.
 – Det kändes som alldeles rätt projekt att bidra till med Megs donation eftersom Meg var en stor djurvän med ett särskilt intresse för hundar. Växjö kommun ändrade sig när donationen på 100 000 kronor utlovades.
I dag, den 17 juni, invigs hundrastgården.

Vad har Djurskyddet Kronoberg betytt för att denna hundrastgård nu blir verklighet, Pia Hammargren?
– Djurskyddet Kronoberg har varit av stor betydelse, både som en tung seriös aktör och ekonomiskt. Det betyder mycket i politiskt påverkansarbete att få upp ögonen för nya lösningar som dessa, säger Pia Hammargren som själv är matte till tre bichon bologneser, Tony, Fjortis och Folke.

Vad betyder det för din hundtrio och alla andra hundar vars mattar och hussar behöver en tillgänglig hundrastgård att ni nu har en sådan i Växjö?
– Jag sitter själv i elstol på grund av att jag har en neuromuskulär diagnos. Att få ha en mötesplats där jag kan komma till och runt med mina hundar är fantastiskt. Det finns många i min situation och även många äldre med hund som behöver en trygg och inkluderande mötesplats. För mig och för hundarna betyder den en plats där vi kan träffas jämlikt med andra som också har hund. Här är också en hundrastgård som jag kommer till eftersom det både finns parkeringsmöjligheter och ett av Växjös mest omtyckta promenadstråk kant i kant.

Hur känns det nu?
 – Jag är jätteglad och det känns pirrigt att det äntligen ska invigas! Jag vill också ge kommunen en eloge för att de gjort så mycket för att förslaget ska bli verklighet och för att de låtit oss vara med och peta i alla detaljer under arbetets gång. Jag tror att om man inte själv har erfarenheten eller kunskapen om hur det är att ta sig fram med rullstol är det lätt att göra missar i små men väldigt viktiga detaljer. Jag har varit med i varje steg i processen just eftersom det är i detaljerna som tillgängligheten förverkligas. Det kan vara en sådan sak som var man lägger slalombanan, den kan ju inte ligga mitt på gräsmattan, utan måste ligga invid en hårdlagd stig så att matte eller husse kan vara bredvid. Om något ska vara tillgängligt måste man vara observant och tillföra kunskap hela vägen så att det inte investeras i något som i praktiken inte kan användas. Men här måste jag säga att kommunen verkligen lyssnat, säger Pia Hammargren, som gjort research och letat, men inte hittat någon hundrastgård som är tillgänglig på detta sätt i Sverige.

– Men visst finns det mer att göra. Detta är en bas för tillgänglighet och vi ser flera utvecklingssteg efterhand. Något vi pratat mycket med Djurskyddet i Kronoberg om är också de äldre personerna med mindre hundar, som kanske varit pigga och raska 70-åringar men på några år kanske fått svårare att gå. Det är ju också för dem och deras hundar en sådan här hundrastgård kan spela en stor roll för att kunna möta andra hundägare och hundar, säger Pia Hammargren.

Så skiljer sig Trummens hundrastgård från andra

Vad är då en tillgänglig hundrastgård? Jo, den är anpassad för att passa alla, även de som har begränsade rörelsemöjligheter, mindre muskelkraft och använder rullstol eller rollator. Här följer några av de tillgängliga punkter, som Pia Hammargren spontant kommer att tänka på, men det finns fler saker i hundrastgården att upptäcka, tillägger hon.

 • Den är lätt att komma till. Den ligger inte i en skog eller långt från en parkering. Tvärtom ligger den nära en av Växjös mest omtyckta promenadstråk. Det är enkelt att komma till både med bil och om man promenerar. 
 • Staketet är extra högt samtidigt som det går ända ner i marken. Det försvårar rymningsförsök hos kreativa hundar. 
 • Ingången är fantastisk. Handtagen är specialanpassade med hävstångsfunktion. Ingången har en sluss. Och det här är en trygghet för många äldre och för personer som använder hjälpmedel eftersom man i lugn och ro kan komma in och ha fokus på sin hund. I slussen kan man sedan få överblick över hundrastgården och där kan man välja om man går till lilla eller stora hägnet. En grind utan sluss skapar stress när man har koppel, hjälpmedel, sin och andras hundar att hålla reda på.
 • Det finns berikning i hundrastgården, som tunnel, slalom och hoppring. Dessa ligger kant i kant med gångslingan. Det gör att man enkelt kan följa sin hund från ett plant underlag. 
 • Både lilla och stora hägnet har sittplatser, och hårt underlag för gångslingan.
 • Sittplatsen i stora hägnet är specialanpassad så man enkelt har inkluderande platser för de med rullstol. Så kallade vanliga sittplatser har ofta ben och underreden i vägen för rullstolar/elscootrar vilket gör att personer med hjälpmedel ofta får sitta vid sidan om vid många av offentliga rummets sittplatser.
 • Hundlatrinerna är nersänkta och står inte halvvägs inne på en mjuk gräsmatta, utan man når dessa även om man använder rullstol/elstol. 

  Hundrastgården har byggts upp i samarbete mellan föreningen Funkibator där Pia Hammargren är verksam, Djurskyddet Kronoberg och Växjö kommun.
  Följ utvecklingen och läs mer i Trummens egen Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/trummenhund/ 

Text Katarina Hörlin
Foto Hans Nilsson, Lokaltidningen Alvesta/Växjö

Pia Hammargren och Folke.
Alla delar av hundrastgården ska vara tillgänglig för den som använder rullstol eller rollator. Därför är underlaget hårdlagt.
Sittplats med kortare bänk och inga bordsben som är i vägen för rullstolen. ”Annars hamnar man ofta lite vid sidan om” säger Pia Hammargren.

Detta var Meg, Margareta Göthe Dalgren

Margareta Göthe Dalgren, Meg, var under många år ordförande i Djurskyddet Kronoberg, som på den tiden hette Växjö Djurskyddsförening, och därefter aktiv styrelseledamot i ett femtontal år.
– Den 12 oktober 2019 gick Meg ur tiden. Det visade sig att hon hade testamenterat 100 000 kronor till Djurskyddet Kronoberg. Styrelsen beslutade då att hela arvet från Meg skulle gå till hundrastgården Trummen. Det kändes som alldeles rätt projekt att bidra till med Megs donation eftersom Meg var en stor djurvän med ett särskilt intresse för hundar. Hon hade hundar hela livet och var aktiv i brukshundsklubbar med sina schäfrar. Till sitt yrke var Meg journalist och var tidigare ägare av Smålandsposten tillsammans med sin kusin C-G Göthe. Efter försäljningen av tidningen var Meg anställd som journalist på Smålandsposten, berättar Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg.


Trummenshund invigdes i strålande sol

Nu är hundrastgården, vars officiella namn är Trummenshun, äntligen invigd! Ballongkonstnär, hundar, journalister och representanter från Växjö kommun samlades under torsdagen för den officiella invigningen av hundrastgården.

Här är gänget bakom Trummenshund. Eva-Lena Kjellsson, för Neuro, Björn-Fredrik Tollin, vice ordförande Djurskyddet Kronoberg, Björn Dahlén, ordförande Djurskyddet Kronoberg, Yngve Linnér, sekreterare Djurskyddet Kronoberg, Pia Hammargren med Tony och Heléne Stråth, styrelseledamot i Djurskyddet Kronoberg med tiken Lily.