Ge djuren en fin sommar: få 52 råd i Djurens sommarguide från A – Ö

Värmeböljor. Algblomning. Ormbett. Sommaren kan skapa stora problem för djur. Men det finns lösningar! Läs Tidningen Djurskyddets sommarguide för flera råd.

A

Asfaltskolla

Lägg handryggen, alltså ovansidan av din hand, mot asfalten. Då får du en bra bild över hur det känns att sätta ner trampdynorna på den. Är det för hett för att hålla kvar i fem sekunder? Var då försiktig med att låta din hund gå på den. Blåsor och brännskador kan uppstå. Misstänker du att hunden eller katten fått skador? Ring en veterinär för råd om behandling.

B

Bränn inte djurens hud i solen

Också djur kan bli solbrända. Var extra försiktig med de som har tunn päls och ljus hud. Men även svartpälsade djur med tjock päls kan bli svedda och för varma i solen. Håll dem i skuggan! Det finns solkrämer för hundar, men det mest säkra tipset är att se till att de har skuggiga platser att vila på.

Katt ligger och sover på en tjock gren i ett träd. Runtomkring den är trädkronan och mellan grenarna ser man att solen lyser. Katten i trädet har sökt svalka
Låt katten vila i skuggan, Foto Egor Myznik, Unsplash

Bin behöver vatten

Bjud dem på det. Häll vatten på ett fat och gör gärna som Emma Arenhill: Lägg ner en lagom stor sten i mitten som bina kan sitta på när de dricker! Du kan hjälpa många vilda djur genom att ställa ut vatten, tänk på att ha låga fat till igelkottar och mindre djur så att de når ner att dricka.

En sten i fatet hjälper bina att inte ramla i vattnet. Foto Emma Arenhill.

C

Cirka 25°C är max för marsvin

Värmeslag kan drabba djur. Marsvin, som ofta ställs ut i en stor bur eller inhägnad på gräsmattan, är väldigt värmekänsliga. Vid 25°C eller om det är hög luftfuktighet kan de drabbas av värmeslag. Snabb andning, dregel och passivitet är vanliga symtom. ”Spraya marsvinet med kallt vatten eller bada det försiktigt i ljummet vatten (fyll några centimeter med  vatten som sedan försiktigt hälls över marsvinet med handen för att gradvis blöta ned hela kroppen) och linda därefter in det i en våt handduk” tipsar Agria. Ta sedan marsvinet till veterinär. Förebygg med att ha koll på temperaturen, erbjud alltid marsvinet skugga, ventilation och friskt vatten.

D

Dra ut fästingar eller ännu hellre: Förebygg!

Fästingburna sjukdomar kan bli mycket plågsamma och för vissa hundar och katter blir livet aldrig detsamma mer. Det finns olika sorters fästingmedel som skyddar, ring din veterinär för rådgivning. Om ditt djur ändå får en fästing, så dra direkt ut den manuellt, olika former av fästinglasso och klämmor finns att köpa.

Djurparksbesök? Kolla djurskyddet först

Organisationen World Animal Protection har bedömt olika svenska djurparker utifrån sex kriterier. Kika i guiden innan du bestämmer dig för om och vilken park du ska besöka. Här hittar ni deras Djurparksguide

Regnig dag? Passa på att titta på SVT:s dokumentärserie i två delar om Djurparkskriget

E

Ekorre på axeln?

Då kan den behöva akut hjälp! Ring en viltrehabiliterare! Ekorrar är unika bland de vilda djuren genom att när läget för deras hälsa är tillräckligt allvarligt söker de ibland hjälp hos människor. Ekorrar har hoppat upp på axlar, tryckt sig mot människoben eller helt enkelt lagt sig i folks trädgårdar. Den kan vara uttorkad, svältande eller skadad. Tänk på att du själv inte får ta in ett skadat djur i mer än 48 timmar, det är viktigt att djuret får hjälp av någon med expertkunskaper! Så hjälp den på absolut bästa sätt och ring en expert. Här finns kontaktuppgifter till fågel- och viltrehabiliterare: www.viltakuten.se
www.kfv-riks.se

Ekorrar söker hjälp hos människor när nöden är som störst! Foto Marko Hankkila, Unsplash

F

Flytväst på hundar som seglar

Varje år drunknar ungefär 40 hundar. Även om de flesta tillbud sker på vintern när de går igenom tunna isar, kan det även hända på sommaren. Ta alltid det säkra före det osäkra om hunden ska med ut till sjöss. Ordna en flytväst med handtag på ryggen och magplatta som stöd om ni skulle behöva dra upp den.

Fågelsäkra insynsskydden

Du som har balkong bör vara vaksam på solskydden. Duvor har fastnat mellan insynsskyddet och husets vägg och i vissa fall dött när de inte kunnat ta sig ut. Minimera glipan mellan vägg och skydd. 

Förbered dig på att hjälpa djur vid värme

Se alltid till att ha vatten hemma till ditt djur och dig själv. Svenska Blå Stjärnan tipsar:
”Om du har ett djur som tål och gillar gurka eller vattenmelon är det ett bra komplement för att få i djuret vätska. En pipett eller spruta utan kanyl är bra att använda om du behöver hjälpa ditt djur att få i sig vätska. Kylklampar eller plastflaskor med fryst vatten kan du linda in och använda för svalka.
Elektriska fläktar är skönt att ha när det är riktigt varmt.” skriver Svenska Blå Stjärnan, läs mer här och ta del av deras checklistor: Har du koll på värmeböljan?

G

Ge djuren skugga och vatten

Även om sommarvärmen är tryckande och du längtar hem till fläkten igen, låt rundan ta den tid hunden behöver. Vill hunden pausa i skuggan eller lägga sig i svalkande gräs så behöver den göra det. I hund- och kattföreskrifterna är värmebalans ett centralt begrepp. Alla djurägare ska säkerställa att hunden och katten kan upprätthålla sin värmebalans. En fläkt, ett parasoll eller en kylfilt som blir kall när djuret lägger sig på den, kan vara en fin räddning varma dagar. Filtarna finns hos de flesta välsorterade djuraffärer på nätet och i butik. Hunden ska alltid ha tilllgång till vatten i skålar både inne och ute. Ha nerdragna persienner. Lägg promenaderna tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
Om hunden flämtar kraftigt, börjar kräkas och får diarré kan det vara tecken på värmeslag. Vinglig gång och förlorat medvetande är andra allvarliga tecken. Svep in den i handdukar med kallt vatten. Åk till veterinär.

Glöm inte de vilda djuren och fåglarna: Ställ ut vatten till dem! Tänk på att inte ha för djupa kärl så att de ramlar i och drunknar. Använd grunda vattenbad, fyll på ofta och lägg gärna i stenar som djuren kan stå på medan de dricker.

Garagechecka – stäng inte in djur

Katter kan smyga in i garage, uthus och förråd. Ha därför gärna för vana att alltid kika igenom utrymmet, lyft på saker så att eventuella intassade gäster kommer fram och kan släppas ut. Särskilt viktigt om du ska åka bort en längre tid!

Getingstick ger svullnad

De flesta hundar och katter som blir stungna av getingar får bara ont och kan svullna upp just där sticket tagit. Ta bort taggen om den är kvar. Kyl ner området med isbitar inlindade i en handduk. Om hunden eller katten fått flera stick, kräks, blir matt och svullnaden är stor: kontakta veterinär!

H

Hästar kan få i sig giftiga växter

Håll koll på hästen så att den inte får i sig gröna ekollon eller stånds. Båda är farliga. Mängden de får i sig är avgörande, och det kan bli nödvändigt att plocka bort allt om det skulle finnas i hagarna. Även idegran, som främst finns i trädgårdar, kan vara farligt för hästar.

Håll koll på närmaste veterinär

Oavsett om du stannar hemma eller reser bort i sommar se till att kolla upp var din närmaste veterinär finns. Även i år varnar Distriktsveterinärerna för att det kan bli brist på veterinärer. På vissa orter kan det ta längre tid att få hjälp och det kan också bli nödvändigt resa längre för att få vård till sitt djur, skriver Distriktsveterinärerna i pressmeddelandet Lägre bemanning i djurhälsovården i sommar och ger råden att kontakta veterinär i god tid om djuret verkar må dåligt och använda olika digitala veterinära rådgivningstjänster.

Handla djurskyddsmedvetet – året runt

Sommar som vinter, höst som vår, se alltid till att handla djurskyddsmedvetet. Om du överväger att köpa produkter som kommer från djur, förvissa dig om att du fått tillräckligt med information om hur djuren har haft det innan du bestämmer dig för om du vill köpa. Kom ihåg att du alltid kan avstå köp av varor som kommer från djur. Börja din beslutsprocess med att skaffa dig information. Konsumentguiden Handla Djurschysst har gjort djurskyddsbedömningar av flera regelverk som styr hur grisar, hönor, kycklingar, kor, lamm, laxar, får och nötkreatur ska hållas. Här hittas konsumentguiden Handla Djurschysst

I

Igelkottar kan få kattmat

Hjälp de rödlistade igelkottarna att klara sig i sommar. Ställ ut vatten i låga fat till dem, aldrig mjölk eftersom de inte kan bryta ner laktosen. Räfsa inte så mycket om du har trädgård, utan låt lövhögarna ligga, så får igelkottarna ett fint ställe att bo på. Tänk också på att om det blir en torr sommar kanske daggmaskar, sniglar och andra djur som igelkotten äter inte klarar sig. Kattmat brukar gillas av hungriga igelkottar. Servera dem gärna blötmat, om ni tar torrfoder: Tänk på att det ska vara uppblött i vatten. En av våra läsare har hört av sig och berättat att hon sett hur igelkottar svullnat upp efter att förätit sig på torrfoder. Och – fast det återkommer vi till längre fram – stäng av robotgräsklipparen på natten så att inga fler igelkottar eller andra nattaktiva djur skadas.

Inga fönster på glänt i rum där katter bor

Vi måste dela Djurskyddet Kattfotens katthem Halmstads varning vad gäller hur smala glipor som en smidig katt kan tråckla sig ut genom. Var observant och ha för vana att alltid stänga fönstret eller sätt nät för glipan. En fläkt och kylfilt till katten är Djurskyddet Kattfotens katthems rekommendation istället för att ha fönstret på glänt.

J

Jaga aldrig fåglar: Hejda barnen!

I sommarsvala parker och på torg ses ofta småbarn rusa mot änder eller duvor som i godan ro går omkring i sin flock och pickar på marken. Fåglarna far upp, vettskrämda och barnet rusar vidare efter dem. Ibland ses även vuxna människor stå bredvid och fotografera. Reagera gärna vänligt men mycket bestämt å fåglarnas vägnar och be alla inblandade att respektera fåglarna och att sluta skrämma dem. Detta är särskilt viktigt att tänka på under sommaren då de kan ha sina ungar med sig.

Jäkta inte i värmen

Se alltid till att ha gott om tid när du är ute med din hund eller katt. Låt dem svalka sig i skuggan om värmen blir för hög för dem. Överhettning drabbar många hundar varje år, ett par så illa att de avlider. Promenera på kvällar och gärna i vattenbrynet.
Foto Linda Bing

K

Kaniner ska inte utsättas för värme

Ute på kaninens öron sitter tunna blodkärl som hjälper till att kyla ner blodet och hålla ner kroppstemperaturen. Det är ett väldigt finkalibrigt instrument, människor och många andra däggdjur svettas. Kaninen har bara svettkörtlar på läpparna och just därför är kaniner väldigt känsliga för värme. De kan drabbas av värmeslag och ibland går förloppet snabbt. Skummar det ur näsborrarna är tillståndet mycket allvarligt. Se till att kaninen får veterinärvård direkt. Ge alltid kaninerna skugga och svalka under sommaren.

Kylfilt eller kylda filtar är bra att ha

Investera i en kylfilt, många hundar får en snabb avkylning när de lägger sig på den. Ett alternativ är att rulla ihop ett örngott eller mindre filt och lägga i frysen. Ta ut och lägg en handduk mellan filten och djuret så att inte kylan träffar huden direkt.

L

Lämna inga djur i bilen

Ler din hund? Den kan vara överhettad

Trubbnosiga och storpälsade hundar löper störst risk att drabbas av överhettning. En brittisk studie från 2020 visade att vissa raser, som chow-chow, engelsk bulldogg och fransk bulldogg var värst drabbade. Även faktorer som övervikt och ålder spelar in. Läs hela studien här: Incidence and risk factors for heat-related illness (heatstroke) in UK dogs
Den norska djurskyddsorganisationen Dyrebeskyttelsen Norge, vars rubrik vi lånat, har gjort en tydlig illustration över vilka tecken du ska vara observant på, tecken som tyder på att hunden kan vara överhettad. Det är: Mungiporna har dragits upp till vad som verkar vara ett leende men i själva verket är det för att få in mer kall luft. Kisande ögon, flämtande hässjande andning med tungan ute, bankande hjärta och att hunden lägger sig ner och inte vill gå är andra tecken. Medan du ringer till eller uppsöker veterinär ska du ge din hund skugga, servera vatten, lägga kalla handdukar på dess huvud, hals och bröstkorg för att kyla ner den. Läs mer här: Varning till djurägare

Chow-chow är en av de hundraser som oftast riskerar att drababs av överhettning. Foto Alex Blajan, Unsplash

Lyssna på djurpodd

Alla älskar djur, men allt vi gör mot djur är inte kärleksfullt. Så presenteras podden Alla älskar djur, som görs av professor emeritus Bo Algers och veterinärerna Lina Gustafsson och Felicia Hogrell. Ämnena är aktuella, i ett avsnitt djupintervjuas Ing-Marie Persson om schimpanserna på Furuvik, ett annat tar upp trubbnosars andningssvårigheter och det senaste har titeln: Vem är en gris? Lyssna här: Alla älskar djur

Hundstallet har också en podd med många aktuella teman, som: Första tiden med en omplaceringshund. Vad är berikning? Trauma hos hund. Podden hittas här: Hundstallets podd

M

Måna om fiskarna

Maneter, småfiskar, grodyngel har det bäst där de är: i vattnet. Titta gärna på dem, beundra de smidiga varelsernas minsta rörelser, men ta inte upp dem utan låt dem få leva och växa där de hör hemma. I sin naturliga miljö.

Måsungar står ofta i kontakt med sina föräldrar

Måsarnas ungar kan ses promenera runt i sin duniga skrud på sina långa ben med en lätt förvirrad uppsyn under hela sommaren. Ryck inte in! Måsföräldrarna har oftast koll på sina ungar. Ta andra vägar om du ser en unge, stör så lite som möjligt så blir snart ungen flygfärdig och klarar sig själv. Enda gången du kan rycka in är om ungen befinner sig på en trafikerad väg. Försök stoppa bilarna och för ungen i säkerhet.

Mygg kan ge kaniner gulsot

Mygg och knott kan överföra virus som ger kaniner gulsot (Rabbit Hemorrhagic Disease Virus, RHDV och RHDV2). De två olika virusen smittar vilda och tama kaniner. Vissa kaniner kan avlida utan föregående symptom, medan andra får blodigt sekret/skum från näshålan, svårt att andas, neurologiska störningar och/eller leverskador. Vaccinera din kanin mot båda virusen.

N

Näta in balkongen

Om du har katt och balkong se till att kattsäkra balkongen. Fallskador hos katt är mycket vanliga och det är lätt hänt att katten tar sig ut på balkongen om dörren står på glänt. Ett nät är ett bra skydd och du hittar flera fina tips på hur bygga det om du söker på internet, här finns ett: Sätt upp nät utan att borra

Kattsäkrad balkong med skydd för solen.

O

Ormbett ska tas på största allvar

Huggormen är Sveriges enda giftorm, den är fridlyst så döda den inte, men var försiktig så att inte din hund eller katt blir biten. 2 000 hundar och många katter bits varje år och i juni i år har fler än någonsin kontaktat Giftcentralen efter att blivit bitna. Så var försiktig och var vaksam på era katter och hundar.
Karaktäristiskt för en hund som blivit biten är att den ofta skriker högt och har ett av frambenen lyft, men andra reagerar inte alls och ägaren märker det först när en kroppsdel börjat svullna. Ben, nos och huvud är de vanligaste ställena hundar blir bitna på. Katter blir oftast bitna i tassarna. Giftet som sprutas in ska paralysera och förlama de djur som ormarna normalt äter så att de blir lättare byten. Därför kan det dröja upp till två timmar innan du märker någon förändring på den bitne hunden/katten. När giftet väl börjat verka kan det gå snabbt, de inre organen slås ut och tillståndet kan bli livshotande. Om du misstänker att ditt djur blivit huggormsbiten: Åk direkt till veterinär! Bär alltid djuret till bilen så hindrar du att giftet sprider sig.

P

Plugga djurkurs på nätet i sommar

Upptäck det enorma utbudet av online-kurser som poppat upp de senaste åren. Korta kurser på en halvtimme till årslånga distansutbildningar där föreläsningar, Facebookgruppsamtal och praktiska övningar mixas. Det finns en uppsjö av spännande kurser. Katt, hund, hamster, råtta – ni hittar skötselkurser för dem alla där välutbildade etologer lär ut. Ett axplock av utbudet om Kanin & gnagare, Hundens beteende, Skvallerträning, Hästens Beteende hittar ni här
Grundkurs i hamsterskötsel, kaniners välfärd, bakdelskontroll, hundspråk för alla tillfällen och många fler kurser finns här

Q

Quorn och grillmat ska städas bort

Ha som regel att alltid dubbelkolla runt grillen och på marken när ni ätit ute så att inga grillrester ligger kvar. För en sugen hund kan doften bli överväldigande, men grillad marinerad starkt kryddad mat är inte bra för djur att få i sig. Majskolvar kan verka kul för en hund att tugga på men kan lätt fastna i tarmen. Har detta hänt måste den opereras ut. Kontakta veterinär direkt om hunden ätit något som kan vara farligt.

R

Rapportera om vilda djur

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, får gärna hjälp med att samla in observationer om skadade eller döda vilda djur. Det kan också gälla fåglar. Just rapporter om döda fåglar, särskilt sjöfåglar eller rovfåglar är bästa sättet att hitta var fågelinfluensavirus förekommer i landet! skriver SVA på sin sajt rapporteravilt.sva.se Här kan du även få mer information om hur du kan skicka in rapporter om rävar eller rävspillning, vilka är viktiga bidrag till övervakningen av rävens dvärgbandmask i landet. Döda eller magra hjortar, älgar och rådjur hjälper till vid övervakningen av CWD, avmagringssjuka hos hjortdjur.

Rensa lagom i trädgården

Låt rishögarna ligga och löven i buskarna bli kvar – de kan bli fina sommarbostäder för igelkottarna. Från Naturskyddsföreningen lånar vi också rådet att skapa ett vilt hörn – med högt gräs och blommor – i trädgården där insekterna kan trivas!

Rävskabb kan smitta

Verkar din hund ha intensiv klåda? Finns räv i området? Hunden kan ha fått rävskabb. Skabbkvalster, eller Sarcoptes scabiei, som dess latinska namn lyder, är ett litet kvalster som lever i överhuden. Det kan förflytta sig in i pälsen på en hund om den rullat sig där en smittad räv varit. Botemedel finns, antingen via spot-on-droppar eller tabletter. Även katter kan i sällsynta fall drabbas, inget läkemedel är registrerat just för katt, däremot finns verksamma substanser som kan användas efter veterinärbedömning. För att hjälpa rävar som är så sjuka att det skonsammaste är att låta dem slippa lida: ring polis eller kommunen och anmäl, så avlivas räven. Alternativet är att skabbkvalsternas ägg, som läggs i rävens päls, fortsätter torka ut huden, pälsen tappas och räven kan gå mot en plågsam död.

Robotgräsklippare ska stängas av

Bidra till att det denna sommar inte blir fler skadade igelkottar, kapade grodben eller avhuggna fötter på igelkottsungarna. Nattaktiva djur som faller offer för robotgräsklippare som inte väjer vid mindre hinder utan forcerar fram. Bilden nedan är från år 2018 på en liten unge som mot alla odds klarade sig efter att ha fått hjälp av viltrehabilterare i Rättvik.

Den förlorade en fingertopp och en fot på grund av robotgräsklippare sommaren 2018, men fick hjälp hos viltjouren i Rättvik. Små ungar faller ofta över på rygg när gräsklipparen kör över dem. Foto Emma Billbäck.

Resa utomlands med djur? Kolla alltid hos SJV

Den som vill resa iväg i sommar tillsammans med sina sällskapsdjur måste först se till att alla nödvändiga vaccinationer och intyg är klara. Olika länder kräver olika saker för att djuren ska släppas in. Jordbruksverket har tydlig information och länkar till olika länder där du kan läsa mer. Läs mer här: Reseguide för hundar och katter

S

Se upp för algblomning

Ha för vana att surfa in på Havs och vattenmyndigheten, HaV, och kontrollera hur algblomningen vid de vatten där du befinner dig ser ut. Får hunden i sig vatten där alger blommar märks det genom att den darrar, blir orolig och kanske kräks. Avstå alltid bad om du misstänker algblomning och låt det gå några dagar som säkerhetsmarginal efter blomningen har slutat. Om din hund fått i sig vatten och visar symtom åk alltid genast till veterinär. Tillståndet kan bli livshotande även om flera hundar räddas varje år efter snabb behandling. Klicka här för att hamna på: HaV:s algblomningssajt

T

Träd bör ej fällas på sommaren

Högt däruppe i trädkronorna kan fåglar ha byggt bo. Låt trädet stå tills hösten kommer och fåglarna flugit ur boet. När löven fallit av på hösten syns de tomma boen som tidigare varit helt dolda under bladverken.

U

Undvik att störa ungar

Ungar till fåglar och vilda djur finns ute hela sommaren. Håll hunden kopplad, undvik att gå nära och störa, men skulle du misstänka att en djurunge verkligen behöver hjälp kontakta en fågel- eller viltrehabiliterare så får du de absolut bästa tipsen och om de bedömer att en insats är nödvändig kan de rycka ut. Här kommer länkar till två stora organisationer med kontaktpersoner över hela landet: Kfv-Riks och Viltakuten.

V

Vattenförgiftning kan bli livshotande 

Hundar som gillar att simma, bada och leka med vatten från vattenslangar eller spridare kan drabbas av vattenförgiftning. Vattnet kan vara av perfekt kvalitet. Problemet är att hunden under simning och lek samtidigt sväljer mycket vatten. Ibland får den i sig det av bara farten och det kan vara svårt att se hur ofta det sker.
Njurarna klarar inte att omvandla en större mängd vätska som snabbt svalts under kort tid till urin, och vattnet späder ut natriumhalterna i blodet. Tillståndet heter hyponatremi. Saltbalansen rubbas. Cellerna sväller. Om hjärnans celler sväller kan tillståndet snabbt bli livshotande. Håll koll på din vattenälskande hund. Avbryt leken om du ser att den fått i sig mycket vatten. Symtomen på vattenförgiftning är stora pupiller, vingel, uppsvälld mage, ingen aptit, kissar mycket. Åk akut till veterinär om du misstänker att din hund drabbats. I värsta fall får hunden svårt att andas, kramper och förlorar medvetandet.

Visa vilda djur respekt

Människors utbredning på jorden har lett till att de vilda djuren fått vika åt sidan. Det är upp till oss att samsas med de vilda djuren så att alla kan leva sida vid sida. Var varsam i naturen under sommaren då rådjur eller andra vilda djur har sina ungar i närheten. Gå alltid en omväg om du ser fågelungar så att de kan vara i fred. Är du på utlandsresa; tänk på att inga vilda djur, som elefanter, tigrar och lejon, någonsin ska kunna vara så nära en människa att du kan ta på dem. Vägen dit har kantats av våld mot djuren. Här finns mer läsning om hur vilda djur cyniskt utnyttjas och filmas för att människor ska tjäna pengar: Så avslöjar du riggade djurräddningar där djuren far illa

Vill du ha en hund? Titta här först!

Under pandemiårsrestriktionerna sköt antalet nyblivna hundägare i höjden. Vad bör du tänka på innan köp och vad kan du som redan köpt en valp behöva tänka på? Konkreta råd ger Hundstallets Karolina Lasses, Djurskyddet Sveriges sakkunniga Emma Brunberg och Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt i sitt samtal som kan ses här: Ny familjemedlem? Del 1 och här: Ny familjemedlem del 2 

W

Wellpapp till kaniner och katter

Kartonger kan du ge till dina kaniner eller katter. I kaninernas fall kan wellpappkartongen både bli ett skuggskydd och en bra sak att förstöra, något som kaniner verkligen gillar, som Sveriges Kaninvälfärdsförening skrev om i inlägget Kaniner <3 Kartonger Du kan också använda kartonger till att göra egna klösbrädor till katter, tipsar Agria om, som tillägger att det visserligen inte är så hållbart men så billigt att det går att byta ut ofta, läs mer här hur du kan göra: Katter behöver klösa

X

Xtra tid att känna igenom djuret

Under sommaren har många långa lediga dagar som kan tillbringas med djur. Är du en av dem så njut av lyxen att få vara nära ett djur! Passa också på att föra in eller fortsätta rutinen att noga känna igenom deras päls varje kväll så att inga parasiter grävt sig in eller sårskador uppstått. Börja från huvudet, kika i ögonen, kolla nosen, borsta tänderna, känn igenom hela kroppen och avsluta med trampdynorna. Försök hålla rent från hår och var extra noga med att kontrollera så att det inte bildats tovor mellan trampdynorna. De måste försiktigt rakas bort.

Xylitol är mycket giftigt för hunden

Var mycket försiktig om du har tuggummi hemma eller i en väska. Att mörkt choklad är giftigt för hundar känner de flesta till men tuggummiingrediensen Xylitol är minst lika farligt för hundar. Insulinet frisätts av ämnet, blodsockret sänks, kräkningar, slöhet, skakningar är symtom. Hunden kan bli medvetslös och i ett fåtal fall har det gått så illa att hundar avlidit som följd. Ge hunden kolhydratrik kost för att hindra blodsockerfall, råder Giftinformationscentralen, som uppmanar att alltid kontakta veterinär om hunden får symptom eller fått i sig mycket Xylitol. Vad mycket är kan verkligen variera, i sockerfria tuggummi är xylitolhalten mycket hög, så det kan ibland räcka med ett par tuggummin för att det ska bli konsekvenser. Läs mer här hos Giftinformationscentralen.

Y

Ytterst viktigt: Släpp inte ut katter som kan föröka sig

2020 trädde föreskriften som säger att alla som låter sin katt gå fritt utomhus måste se till att katten inte oplanerat kan föröka sig.
”Djurhållaren ska vidta nödvändiga försik­tighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för” säger 6 kap, 2§, Föreskrifterna om hållande av hund och katt, L102.
Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okon­trollerat, står i de allmänna råden.

Kattvandring i sommarnatten. Foto Linda Bing

Z

Zooma in ditt djur

Så snart du läst hela denna tipslista är det dags att logga ut från sociala medier och rikta blicken mot ditt djur. Tid och engagemang är det viktigaste du kan erbjuda din bästa vän och ofta är det under sommaren vi har mest tid att ägna oss åt de som betyder mest.

Å

Åska kan skrämma – behåll ditt lugn

Dånande buller och plötsliga ljussken från blixtar som pågår i timmar kan få vilket djur som helst ur balans. Dra för gardinerna, håll dig i närheten av ditt djur, tvinga inte ut hunden eller katten om den gömt sig under en möbel men håll dig i närheten och försök tala med lugn röst. Hur du kan förebygga ljudrädsla och hjälpa den hund som drabbats ger veterinär Elin Lindell, som är expert på rädslor hos hundar, tips på i slutet av den här artikeln: Hjälp djuren att klara av rädslan i fyrverkeriernas spår

Ä

Ägna en minut åt att panta burken

Kasta inte aluminiumburkar i naturen. När vallodlingarna skördas kan aluminium och annan metall som hamnat där följa med och hackas upp. Små vassa bitar göms i fodret. Ett mycket plågsamt lidande blir följden för den ko som får i sig det. Även om det inte bara är burkar som står för det vassa som kor varje år får i sig tillsammans med fodret så är det viktigt att göra allt för att hindra att fler kor går detta grymma öde till mötes.

Ö

Ödla som dött i trädgården? Rapportera till SVA!

Ligger en död groda, ödla eller orm i din trädgård? Vill du hjälpa Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att öka kunskapen om hur de vilda djuren i människans absoluta närhet mår? Rapportera in fyndet till SVA! Vilthälsa inpå knuten heter detta projekt som bygger på medborgarforskning. Bli en del av nätverket. Läs mer och anmäl dig här Vilthälsa inpå knuten

Överväg aldrig att binda hunden vid bilen

Hemska olyckor kan hända och det är inte heller tillåtet att binda en hund vid en bil utan specialutrustning. Det är ett ögonblicks verk att hoppa in och köra iväg och glömma att man bundit fast kopplet i dragkroken. Katastrofen är ett faktum. Reglerna säger att “Hundar får endast bindas upp vid ett stillastående fordon om en speciell uppbindningsanordning finns installerad på fordonet. Denna anordning ska vara utformad så att fordonet inte kan åka iväg utan att anordningen först avlägsnas”. Så står det i 37§ i Föreskrifterna för hållande av hund och katt.

Gör som Drake – ta det lugnt i sommar! Foto Linda Bing

Skön sommar!

Text Katarina Hörlin Foto Linda Bing, Emma Billbäck, Emma Arenhill, Unsplash. Källor SVA, Agria, Gotlands Igelkottsfond, WWF, Nordens viltrehab, Emma Brunberg, SR, Dyrebeskyttelsen Norge, World Animal Protection Sverige och Jordbruksverket.