”Ta hand om din veterinär – så att hen kan ta hand om din fyrbening”

GÄSTKRÖNIKA. Hon var entusiastisk efter veterinärexamen, fast besluten att göra livet bättre för de svenska korna. Men efter en kort tid som distriktsveterinär körde hon gråtande mellan gårdarna. Läs veterinär Lina Göranssons starka krönika.

”Det råder veterinärbrist i flera delar av Sverige. Arbetsbelastningen för många av mina kollegor är enorm, och psykisk ohälsa ett allvarligt problem. Men det är inte enbart långa och stressiga dagar som gör att yrket är otroligt krävande.

Jag arbetade bara som distriktsveterinär i tre år. Tack och lov blev jag inte mer än utnämnd till världens sämsta veterinär. Och hotad med en impregneringsstolpe. Men aldrig uthängd i sociala medier eller anmäld till ansvarsnämnden.

Efter examen var jag entusiastisk och (enligt mina kollegor) irriterande positiv med förhoppningar om att göra livet bättre för de svenska korna. Men till slut tillbringade jag nästan dagligen bilresorna från en gård till en annan gråtandes. För att jag inte orkade eller visste hur jag skulle hantera den ständigt närvarande moraliska stressen. Det är enormt påfrestande att hantera etiska dilemman som uppstår när olika intressen – inte bara patientens – måste tas hänsyn till.

När jag berättar att jag är veterinär följer ofta en lång utläggning om hutlösa fakturor och veterinärer som bara är ute efter att tjäna pengar. Nästan alla kan berätta om hur de med all säkerhet debiterats enligt en separat prislista när de bekräftat att hunden är försäkrad. Det är frustrerande att behöva förklara att sjukvård kostar. Och att veterinärens behov av en inkomst inte står i direkt motsatsförhållande till att genuint bry sig om sina patienter.

”I princip alla veterinärer känner en kollega som tagit livet av sig.” Nu larmar Sveriges Veterinärförbund om allvaret. Hur statistiken ser ut bland svenska veterinärer vet vi inte exakt, men norska siffror visar att självmord är betydligt vanligare hos veterinärer än i andra yrkesgrupper. Veterinäryrket är fantastiskt, men inte alltid.

Ta hand om din veterinär – så att hen kan ta hand om din fyrbening.”

Lina Göransson

är legitimerad veterinär
och styrelseledamot i
Djurskyddet Sverige.