Låt igelkottarna få möta våren – hjälp dem att överleva majbrasorna

Vintern rasar ut på söndag! Då är det Valborgsmässoafton och våren hälsas välkommen med flammande eldar. Se upp så att inte djur som byggt bo bland grenarna brinner inne.

Majbrasans brandgula lågor som slår upp mot vårhimlen är en klassisk symbol för hopp och ljusare tider. Men i högen av grenar, kvistar och ris som bygger upp brasan kan igelkottar och andra små djur ha skapat sig ett bo. Gör vårtraditionen värdig för djuren och hjälp dem att överleva valborgsmässoafton. Här är några tips:

1. Flytta ris- eller grenhögen om den ska brännas
Det räcker med några meter men det viktiga är att djuren tar sig ut. Är rishögen stor? Ta hjälp av en lång planka eller liknande och häv upp högen, titta igenom ordentligt, flytta och släpp ner på nya stället.

2. Stampa och skaka
Stampa på marken och skaka grenarna innan brasan ska tändas. På så sätt skräms djuren som kanske byggt bo åt sig och sina ungar därinne ut.

3. Var ute i lagom god tid
Sätt helst i gång med flyttandet och skakandet flera timmar innan brasan tänds. Om högen söks igenom för nära inpå att brasan tänds finns risk att igelkottarna i sin skräck försöker ta sig in i boet igen, rullar ihop sig med taggarna utåt som de brukar göra när de möter faror och riskerar därmed att brinna upp. Men är du ute i för god tid – ett dygn eller längre – finns risk att djur hinner ta sig in i den nya högen.

4. Informera andra
Ofta arrangerar föreningar eller kommunen en större brasa. Ring eller mejla arrangören och berätta att brasorna kan bli en dödsfälla för djuren om de inte skakar ut alla inneboende varelser i god tid innan eldningen.

Om en igelkott fått brännskador – så kan du hjälpa

1. Ta det lugnt, fånga in igelkotten. Prata minimalt då detta stressar.
2. Svalka igelkotten med koksaltslösning eller vatten, vätskan ska vara sval men inte iskall.
3. Placera igelkotten i en transportbur eller låda och ta den till närmaste viltrehabiliterare för bedömning och vård. Kontaktuppgifter finns här: Katastrofhjälp för fåglar och vilt, KFV, eller Viltakuten
Tipsen har Cecilia Ockedal, Kottebyns viltrehabilitering, delat med sig av.

Skydda djuren från fyrverkerifasan

Tyvärr har den tråkiga traditionen från nyår att avfyra fyrverkerier även spridit sig till Valborgsmässoafton och raketerna skjuts ofta upp efter att majbrasan tänts. En skrämmande upplevelse för såväl vilda som tama djur. Här finns råd för dig som har turen att fira valborgsmässoafton med djur men oturen att befinna dig på en ort där fyrverkerier fördystrar firandet: Hälp katter och andra djur genom fyrverkeriskräcken

Så kan du fira in våren riktigt djurvänligt

Sist vill vi gärna åter påminna om viltrehabiliteraren Nina Peiverts fina råd om hur man kan fira en djurvänlig valborg, som hon gav i Tidningen Djurskyddet inför en tidigare Valborgsmässoafton.

– I stället för att bränna upp rishögen så ska den som vill fira en djurvänlig Valborg låta den vara. Rödhaken och andra fågelarter, som koltrasten och gråsparven, bygger bon vid låg höjd och nära marken bland täta buskage. Insekter och även växt- och svamparter är beroende av ostädad mark, sa hon och fortsatte:

– Det finns inget härligare än att ge sig ut i naturen och njuta! Ta med matsäck, kikare och spana efter djur och växter, se alla fåglar som kommit tillbaka inför sin häckning. Det är bästa sättet att välkomna in våren, som jag tycker, sa Nina Peivert, som tipsar om hur man kan hjälpa vilda djur på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue.

Låt rödhaken sjunga in våren! Har du inte möjlighet att ge dig ut i naturen hör dess sång och två andras här: Fågelsång i P1

Text Katarina Hörlin
Foto iStock & Wikinature