Goda råd till dig som firar jul med katter och andra sällskapsdjur

Julen är här – och med den följer vissa faror för sällskapsdjuren. Men med mycket enkla medel kan du navigera förbi dem. Vi har några tips!

Julen är de fyrbenta sällskapsdjurens i stora förgiftningshögtid. Hundar och katter förs varje år in akut på jouröppna djursjukhus efter att ha svalt olämpligheter. De har ätit mörk choklad. Tagit ett bett av blommande hyacinter. Fått i sig presentsnören, som sedan fastnat i tarmarna. Deg har jäst i deras magar. Magpumpningar, operationer och andra behandlingar pågår tyvärr ständigt under julhelgerna.
Och över stad och land sprids efterlysningar i sociala medier från förtvivlade ägare vars hundar och katter sprungit bort. Låt denna jul bli annorlunda! Förbered dig på det värsta och hoppas på det bästa. Här är 18 råd.

Ta reda på var närmaste julöppna veterinärklinik är

Oavsett om du firar hemma eller åker bort: Kontrollera var närmaste helgöppna veterinärklinik finns. Skriv upp telefonnumret och ha det tillgängligt. Det är alltid lättare att ha kontaktuppgifterna innan panikläge uppstår. Gör det! Börja med att höra hur din vanliga veterinär håller öppet i jul.
Här är länk till Evidensias helgöppna kliniker: Julöppet
Här är länk till Anicuras: Öppettider jul och nyår
Här är länk Distriktsveterinärerna: Här finns vi

Resa bort med bil i jul? Spänn fast burdörren

Varje år springer hundar och katter bort under resor. Tyvärr är det ett ögonblicks verk att en hund hoppar ut genom en bildörr på glänt vid en rastplats. Om du ska ta bilen till ditt julfirande med sällskapsdjur koppla hunden innan du öppnar dörren. Blockera dörröppningen tills du har ett stadigt tag i kopplet. För katter lånar vi den luttrade Halmstadbaserade djurskyddsföreningen Djurskyddet Kattfotens suveräna tips och bild: ”Se nu till över julhelgerna om ni ska resa med katt att ni har spännband på era burar! Stanna INTE på rastplatser med öppna burar och bildörrar!”

Svanssäkra ljusen

Blås ut ljuset om katter befinner sig i hemmet! Foto Anders Johansson.

Var vaksam på stearinljuslågor! En svans, morrhår och päls kan lätt kan bli svedd om den kommer för nära marschaller eller stearinljus. Placera brinnande ljus på svanssäkra ställen eller använd batteridrivna ljus som kan vara förvånansvärt lika levande och ge minst samma mys.

Ställ undan vissa julblommor

Vacker men farlig. Alla amaryllisar bör tas bort om en katt befinner sig i huset. Foto Mihaly Koles, Unsplash.

Amaryllis, hyacinter och julrosor har en central roll under julen i många hem, men för kaninen och katten kan ett bett på dessa vara förödande. Njurskador kan uppstå. Även mistel, järnek, samt vissa sorters liljor är farliga. I vissa fall har det tragiskt nog hänt att katten avlidit, enligt Agria.

Motionera mer mata mindre

Full fart med varma tass-skor på snöig vinterväg kan vara precis vad din hund behöver. Foto Tuula Pekkala

Vill du ge en hund, katt eller kanin en julklapp som verkligen betyder något? Ge dem motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga. Övervikten behöver inte vara enorm för att ge negativa konsekvenser. Diabets, led- och hjärtproblem kan bli följden. Den bästa gåva du kan ge ett djur i jul är att se till att dess behov av aktivitet uppfylls.

Plocka undan presentsnören

Glittrande och spännande kan de krusiga presentsnörena te sig för lekfulla katter. Låt dem inte leka med dessa, hur kul de än verkar ha. Varje år opereras 400 katter efter att ha fått i sig främmande föremål. Paketsnören är extra farliga då de både är långa och har skarpa tunna kanter som kan skära sönder tarmarna.

Försök aldrig få ditt djur att kräkas

Om ett djur svalt något som den inte borde fått i sig – kontakta alltid veterinär. Att själv försöka framkalla kräkningar kan orsaka än mer skada.

Bygg upp ett hemapotek

Skonkost är bra att ta till om magen hamnat i olag såvida det inte är så allvarligt att en veterinär bedömt att djuret ska åka in för undersökning. Färdig skonkost kan köpas hos välsorterade djuraffärer eller i veterinärklinikens butik. Det finns även olika tarmstabiliseringsmedel som kan läggas i djurens foder. Köp receptfritt på apotek och i djuraffärer. Sårtvätt, som alsollösning eller klorhexidin, är också bra att ha hemma plus bomull eller pads.

Bort med bittermandel

Denna speciella mandel är smaksättare i vissa kakor och bakverk. Mandelmassa och mandelmusslor innehåller bittermandel och bittermandel innehåller i sin tur cyanid! Får hundar och katter i sig mycket kan det vara dödligt: Cellerna kan inte ta upp syre. Andningsfrekvensen ökar, slemhinnorna blir röda och djuren illamående. De kan också förlora medvetandet. Ring veterinär direkt om du tror ditt djur fått i sig bittermandel.

Nötter? No no för hundar!

Endast för ekorrar! Foto Vincent van Zalinge Unsplash.

Plocka snabbt upp tappade nötter om de skulle falla ner på golvet. De kan roa en hund eller katt att leka med. Men skulle de svälja nöten är skalet svårt för dem att bryta ner. Nöten kan hamna i magsäcken och ligga där i månader, skriver försäkringsbolaget Agria. Uppstötningar och ett sänkt allmäntillstånd kan bli konsekvensen. Kommer nöten ut i tarmen finns risk att den fastnar och den kan då behöva opereras ut. I värsta fall, om den inte tas bort eller försvinner på naturlig väg, kan tarmväggen brista och innehållet fara ut i buken. Ett livshotande tillstånd.

Dessutom är macadamianötter direkt farliga för hundar och katter. Symptom på att de fått i sig en sådan nöt är darrningar, kräkningar och diarré. Ring veterinär om du misstänker macadamianötförgiftning.

Lök är farligt

Om du grips av impulsen att bjuda hunden, katten eller kaninen på mat från julbordet: Avstå. Lök ingår i flera av julens rätter och det ska hundar inte få i sig. Ämnet allicin finns i lök och kan leda till blodbrist. Salt och fet mat är skadligt för sällskapsdjur, vilket även kryddor är. Servera katten och hunden en egen skål med foder anpassat för dem.

Skapa fridfulla vrår

Katter behöver julefrid i fred. Foto Kate Stone Matheson, Unsplash.

Tvinga aldrig en hund, katt, kanin eller något djur alls att hälsa på andra, vare sig människor eller djur. Se hellre till att djuret får en plats där det kan vara i fred, kanske ett hörn av rummet eller under ett bord. För några år sedan gick veterinärkliniker ut med en varning för att katter kan utsättas för julstress.
– Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, sa Sandra Göransson, chefsveterinär Anicura Sverige, i artikeln ”Så minskar du julstressen för din katt”, som publicerats på företagets hemsida.

Skydda från oönskade klappar

Långt ifrån alla djur tycker om att bli klappade. Berätta gärna direkt för sällskapet att ditt djur mår mycket bättre och blir lugnare om det får vara lite i skymundan i början. Många barn blir fascinerade över att hunden eller katten kan känna så och visar väldigt ofta stor hänsyn.

Hägna in granen – låt kaninerna skutta fritt

Ett ljuvligt granråd lånar vi i år igen från SKVF, Sveriges kaninvälfärdsförening: I stället för att hålla kaninerna utanför rummet där julgranen står sätt ett litet hägn runt granen så att kaninerna inte kan hoppa ända fram till den! Firar du jul med kaniner så se till att de inte kan få i sig pepparkakor, choklad, idegran, tipsar SKVF. Se också till att de inte kommer åt att tugga på sladdar.

Ge de vilda djuren en godare vinter

Rådjur gillar krossat spannmål. Foto Tim Schmidbauer, Unsplash.

Hjälp gärna fåglar, ekorrar, rådjur och alla de andra vilda djuren att hitta föda i vinter. Svanar mår bäst av att få havre eller vete. Mesar, hackspettar och finkar föredrar feta fröer som solrosfrö och hampaditon. Tänk på att hålla rent kring matplatsen, ge inte salta frön till fåglar och ställ gärna ut vatten. Rådjur gillar krossat spannmål och pellets. Flera fina råd finns hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt: Utfordring av vilda djur och här finns tidigare tips från Tidningen Djurskyddet Julklappar till de vilda djuren

Se upp för glykol vid bilar

Håll uppsikt över hundar och katter vid parkerade forden. Glykol, etylenglykol, finns i vissa kylarvätskor, låsoljor och bromsvätskor – det är lätt hänt att några droppar spillts på marken. Den söta smaken i glykol lockar hundar och katter. Låt aldrig din hund eller katt slicka i sig något från marken nära en bil. 4 ml per kilo din hund väger kan vara en dödlig dos, skriver Agria. Åk till veterinär vid misstänkt glykolförgiftning, redan innan symtom som ökad törst, kräkningar och vinglighet hinner utvecklas. Apropå bilar, ha alltid för vana att kontrollera så att inga katter lagt sig på däcket i skydd från markens kyla.

Ta in katten på natten hela vintern

Håll katterna inomhus när det är kallt ute. De förfryser lätt öron och trampdynor.

Tänk på hemlösa djur

Om du har tid, lust och möjlighet att ge dig själv och behövande djur en riktigt viktig gåva: Anmäl dig som volontär till ett djurhem. Eller tänk nog igenom om du under nästa år skulle ha tid, lust och möjlighet att ge exempelvis en övergiven katt ett nytt för evigt hem? Här finns frågorna du bör ställa dig före ditt beslut: Redo att ta ansvar för ett djur?

Ge inte bort djur i julklapp

Låt valparna vara med i jul, men ge aldrig bort valpar i julklapp. Foto Andrew Te, Unsplash.

Att bli ägare till ett djur innebär ett livslångt ansvarstagande. Den som ska ta detta ansvar måste själv ha valt det. Dessutom, som Jordbruksverket inför en tidigare jul påpekat, är den stora kostnaden kring att äga ett djur inte inköpet, ”utan löpande kostnader under djurets liv såsom veterinärkostnader och bra foder. Därför är det viktigt att den som ska ha djuret är involverad i planeringen inför köpet.”

En stimmig julklappsöppning är inte heller ett bra sätt för ett djur att för första gången möta sina nya människor. Tvärtom. Lugn och ro är bäst. Därtill ligger huvudansvaret för ett djur alltid på en vuxen, aldrig på ett barn. Samtidigt står ett eget djur högst upp på många barns önskelistor. Det förstår vi verkligen. Att leva med djur är något av det finaste och bästa som finns. Men vill du ge barn en bra start för ett framtida liv tillsammans med djur låt dem i stället få förbereda sig så mycket det går. Ge dem gärna:

Böcker om djurslaget barnet önskar sig som handlar om hur det ska skötas och vilka behov det har.

En kurs på nätet från någon av alla de seriösa och kunniga etologer som har prisvärda, lärorika digitala kurser om gnagare, hundar och katter.

* Bra svar på varför de inte kan få ett djur i julklapp. Läs gärna de frågor alla blivande djurägare bör ställa sig i god tid innan ett eventuellt köp och noga tänka igenom som Djurskyddet Sverige samlat på sin hemsida, läs dem här: Blivande djurägare

God jul!

Text Katarina Hörlin Foto Anders Johansson, iStock och följande foton från Unsplash: Vincent van Zalinge,Tuula Pekkala, Tim Schmidbauer, Koles, Andrew Te, Unsplash Källor Agria, Evidensia, Anicura, Jordbruksverket, SVA och SKVF