Hjälp katter och andra djur igenom fyrverkeristressen

Fyrverkerismällandet pågår redan runt om i landet. Trots att det inte är tillåtet. Här är trettio tips på hur du kan hjälpa djur genom skräcken som följer i fyrverkeriernas spår.

Allt fler kommuner begränsar privatpersoners rätt att avfyra fyrverkerier. Ofta tillåts det endast på vissa platser och tider i samband med tolvslaget på nyårsafton. Tyvärr följs inte reglerna. I Malmö har det skjutits fyrverkerier sedan julafton, och smällandet pågår för fullt. Viktigaste rådet till alla som vill djurs bästa: Avstå från fyrverkerier. Nu följer några handfasta råd som kan lindra kaniners, katters, hundars och hästars stress i nyårstider.

Skydda katten hela nyårshelgen

Håll katten hemma hela nyårshelgen.
 • Ta in katten – hela nyårsnatten. Gärna dygnen innan och efter också.
 • Lämna aldrig katten ensam medan skjutandet pågår därute.
 • Verkar katten rädd? Låt den dra sig undan under soffan, sängen eller om den har en egen kattkoja. Men visa katten att du finns i närheten.
 • Söker katten kontakt? Lek med den. Låt den vara nära dig. Sätt dig bredvid.
 • Stäng alla fönster och dörrar. Minsta lilla glipa kan göra att katten tråcklar sig ut.
 • Dra för gardinerna. Låt inte de skarpa ljusskenen komma in.
 • Sätt på radion eller spela musik. Det kan bli en dämpande ljudmatta.
 • Köp feromoner. Det är lugnande doftsignaler som påminner om dem honan sänder ut till sina ungar när de är små. Feromoner finns på apotek och i välsorterade djuraffärer. Spreja aldrig direkt på katten men gärna på möbler eller på platser där katten gillar att ligga. Feromoner finns även som halsband och i doftavgivare som kan sättas i vägguttag för en kontinuerlig utsöndring i luften under flera dagar.

Håll koll på kaninerna tiden efter smällandet

Ge gärna kaninerna plats att dra sig undan ljusskenen på, en filt över ett bord kan bli ett bra krypin.

Kaniner döljer att de inte mår bra så länge de kan.
– Därför är det väl värt att hålla extra koll på att kaninerna fortsätter att äta och bete sig som vanligt efter att smällarna upphört, då stressen faktiskt kan leda till hälsoproblem. Som de bytesdjur de är döljer kaninerna att de mår dåligt så länge de kan, så det här är en tid då mer noggrann uppsikt är viktigt, säger Emma Almquist, ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening.

Här är hennes bästa råd för att hjäpa kaninerna genom den värsta tiden:

 • Häng skynken över fönstren eller dra för gardiner så att kaninerna slipper se de skarpa ljusen.
 • Maskera gärna det plötsliga ljudet av smällarna med till exempel musik.
 • Ge nytt gott hö och kanske lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med.
 • Eftersom kaniner är sociala djur som känner trygghet i gruppen så kan en eller flera kompisar i en stabil grupp fungera som ett bra stöd.
  Fler kaninråd finns här: Så klarar kaninen fyrverkerierna

Hjälp hunden hantera skräcken

Stäng ute ljuden och blixtarna så mycket du kan. Hitta ett tyst rum, badrum kan vara bra.
 • Ta ut hunden på en lång runda tidigt på nyårsaftonens förmiddag innan förhoppningsvis smällandet satt igång. Gör gärna roliga aktiveringsövningar så att hunden stimuleras mentalt.
 • Ska ni gå på fest eller ha fest hemma? Håll hunden kopplad i säkert sele – hela nyårsaftonen. Ta gärna dubbla. Det har hänt att livrädda hundar tråcklat sig ut ett sele och i panik sprungit ut i nyårsnatten.
 • Dra för gardinerna och sätt på musik eller radion för att dölja raketernas blixtrande ljus och dundrande ljud.
 • Välj en plats hemma dit så få ljud som möjligt tränger in. Stanna där hela nyårsnatten. Badrummet är ofta en bra plats. Ställ in hundens korg eller kuddar, lite vatten och foder. Sätt dig bredvid. Har ni tvättmaskin kan du kan passa på att tvätta, det monotona ljudet kan lugna.
 • Ta aldrig med din hund till en plats där det skjuts fyrverkerier. Låt den heller inte sitta och titta ut genom fönstret. Plötsligt kommer en raket för nära och kan skrämma hunden svårt.
 • Befinner ni er tillsammans med ett sällskap där personer går ut under tolvslaget se till att dörrarna stängs så att inte din hund kan springa ut om den blir rädd.
 • Lämna aldrig hunden ensam medan det smäller.
 • Om hunden inte är för stressad, försök att avleda uppmärksamheten med saker du vet att den tycker om.
 • Om hunden gömmer sig, låt den vara på sitt gömställe men visa att du finns i rummet. Sätt dig ner framför sängen den ligger under eller titta till den då och då dit den tagit sin tillflykt.
 • Om hunden söker stöd hos dig, visar att den vill bli buren eller sitta i ditt knä: Ge den allt stöd den behöver.
 • Tala lugnt och vänligt till hunden.
 • Köp feromoner. Det är lugnande doftsignaler som påminner om de hormoner tiken sänder ut till sina valpar. Feromoner finns på apotek och i välsorterade djuraffärer. Spreja aldrig direkt på hundens päls men gärna på möbler eller i hundkorgen. Feromoner finns även som halsband och i doftavgivare som kan sättas i vägguttaget för en kontinuerlig utsöndring i luften under flera dagar.
 • Är din hund mycket stressad? Kontakta veterinär så snart du kan och be om hjälp. Kanske kan du få lugnande receptbelagt medicin utskriven. Men var medveten om att det inte är någon universallösning.
  – Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder. Förr användes ofta acepromacin, men i dag tror man att det har en mer passiviserande än lugnande effekt, och kan kanske framkalla mer ångest. Nu används istället diazepam (Valium), men det finns flera negativa aspekter av det, har veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg tidigare berättat.
 • Många som lever med ljudrädda djur passar på att resa iväg över nyår för att njuta stillheten och frånvaron av smällare. Det kan vara till en stuga i skogen, vid havet eller till garanterat fyrverkerifria hotell vid flygplatser, där det råder förbud mot alla raketer.

Lindra hästarnas stress


Om du tar in hästarna i stallet:

 • Stanna gärna kvar i stallet och ge en extra dos hö som kan hålla hästarna sysselsatta.
 • Sätt vadd i öronen, som dämpar ljuden utifrån, om din häst är van vid att ha vadd eller öronproppar. Låt det annars vara som vanligt.
 • Täck för fönsterna så att ljusskenet från fyrverkerierna inte når in.
 • Låt radion spela lugn musik eller program med lugna rogivande röster.

Om dina hästar går på lösdrift:

 • Håll dem i en mindre hage med stabilt staket och belysning hela nyårsnatten. Att stänga in en häst som är van vid att gå ute med sin flock kan stressa den mer och riskera skador, råder Agrias hästveterinär Anette Graf på Agrias hemsida. Där tipsar hon även om att:
 • Syntetiska feromoner kan strykas på vid näsborrarna och lugna hästen.
 • Rådgöra med veterinär för att få lugnande medel utskriven om du vet att din häst blir panikslagen.

Så kan du ge djur en lugnare nyårshelg

 • Avfyra inte fyrverkerier.
 • Be även dem du firar med att avstå.
 • Berätta för grannarna vilket lidande smällandet kan orsaka hundar, katter, kaniner och andra sällskapsdjur, samt djuren som hålls inom lantbruket och de vilda djuren. Kanske kan de också välja att inte fira med fyrverkerier?
 • Kontakta politikerna i din kommun och föreslå ett fyrverkerifritt firande. Lägg förslaget som ett medborgarinitiativ. Tyvärr överklagas dock ofta fyrverkeribegränsningsbeslut och i flera kommuner följs inte reglerna.


Fyrverkerier får enorma konsekvenser för djur. Kor har drabbats av panik när någon skjutit raketer över hagen. Vid ett tillfälle flydde korna, halkade och skadades så illa att avlivning var enda utvägen. Veckan innan julafton i fjol blev en hund i en rastgård så rädd när någon brände av ett fyrverkeri att den hoppade över stängslet, rusade iväg, korsade ett järnvägsspår och blev påkörd. Avlivning var enda utvägen. Samma tragiska utgång har hästar och föl råkat ut för. De skräms, springer, snubblar och bryter benen. Därtill kommer paniken som vilda djur och fåglar kan drabbas av när de plötsligt hör smällarna och ser de skarpa ljusskenen.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock, Les Taylor, Unsplash, Carson Vara, Unsplash & Katarina Hörlin

Läs mer om ljudrädsla hos djur här