Sköldpaddor är mycket krävande djur

Sköldpadda ses ofta som ett alternativt sällskapsdjur om någon är allergisk mot pälsdjur. Men se upp! Sköldpaddor är ytterst krävande djur. Kan du verkligen ge den vad som krävs? Läs våra fem råd innan du bestämmer dig.

Text Anna Nawrocka, chefsveterinär vid Animallogos & Katarina Hörlin

1. LÄS PÅ
Det finns några hundra olika sköldpaddsarter med olika behov av skötsel, levnadsmiljö och utfodring. Sköldpaddor är kallblodiga, så deras metabolism (ämnesomsättning) och immunförsvar är helt beroende av temperatur, luftfuktighet, belysning, ventilation, foder, substrat och storlek på deras utrymme. För att hålla din sköldpadda frisk och lycklig i många år måste alla ovan nämnda faktorer vara exakt rätt för din art.

2. DE SKA INTE GÅ PÅ GOLV
GOLV
Inte bra för sköldpaddsben. Foto Beazy, Unsplash
Många sköldpaddor släpps att gå fria på golv inomhus. Det kan leda till njursvikt genom låg luftfuktighet, ben- och ledsjukdomar på grund av hal yta och inflammatoriska sjukdomar på grund av kyla. Flera sköldpaddors naturliga miljö är sand i 35–40 grader eller varma stenar. Dessutom behöver vissa sköldpaddsarter 60–65 procent luftfuktighet, något som är svårt att få till i Sverige vintertid. Sköldpaddor som lever i lägre luftfuktighet kan sakta insjukna i njursvikt. Främmande små orangea och röda objekt i magen är också vanliga problem. Sköldpaddorna tror att det är blommor, vilket ingår i deras kost i det fria.

3. DE KAN BLI 100 ÅR

Foto Jordan Spalding Unsplash

Många sköldpaddsägare som låtit sina sköldpaddor gå på lägenhetsgolv och leva i för låg luftfuktighet kan hävda att deras sköldpaddor blivit över fyrtio år, och därmed fått ett långt liv. Fast vissa arter kan leva i 70–100 år om de får rätt förutsättningar. Du måste också planera för vem som ska ta över om den överlever dig. Sköldpaddor är väldigt krävande djur och inte att rekommendera till barn.

4. DERAS NATURLIGA MILJÖ SKA EFTERLIKNAS
Långa, kalla vintrar och korta somrar kan orsaka flera förändringar i deras metabolism och livscykler. Det är otroligt viktigt att efterlikna deras naturliga miljö hemma. Om du inte kan göra det kommer sköldpaddan förr eller senare att drabbas av allvarliga sjukdomar. I gruppen landsköldpaddor finns många olika arter med olika behov. Från afrikanska sporrsköldpaddor som är ökenlevande djur och gräsätare som kräver stark UV-belysning och kan växa sig väldigt stora till rödfotade skogssköldpaddor, som är skogsdjur med behov av högre luftfuktighet och animaliska proteiner i kosten. De behöver stora uppvärmda utrymmen när de är inne.

5. SKÖLDPADDOR BEHÖVER SOL
Sol över solrosfält
Foto Jonathan Borba, Unsplash.

Det bästa du kan ge en sköldpadda är att låta den få vara ute på sommaren så att den kan njuta av riktig sol, eftersom det inte finns lampor som kan ersätta riktig UVB-strålning. Kom ihåg att UVB-strålning inte går igenom glas, så om din sköldpadda sitter i solen men bakom ett fönster får den bara värme men kan inte producera D3-vitamin från UVB-strålning, vilket kan leda till många sjukdomar, den vanligaste är MBD (metabolic bone disease).

Foto iStock, Jonathan Borba, Unsplash, Jordan Spalding, Unsplash och Beazy, Unsplash.