Djurpolis nu också i Kalmar

Nu får också Kalmar sin egen djurskyddspolis, efter modell från Stockholm. Det berättade Stockholms och Gotlands länspolismästare Carin Götblad vid Djurskyddspolisens seminarium i Almedalen under tisdagseftermiddagen.

– Vi har fått så mycket brev från allmänheten. Det finns ett enormt stort stöd för Stockholmspolisens satsning på djurskyddspoliser, säger initiativtagaren Carin Götblad.

Satsningen drog i gång i april. Bara under första månaden omhändertogs 100 djur.
– Det är bara toppen av ett isberg, säger Håkan Andersson, chef för verksamheten.

Nästa steg blir att se hur samarbetet med frivilligorganisationer, som Djurskyddet Sverige, ska organiseras. Polisens volontärer (1 000 i Stockholm och cirka 80 på Gotland) kommer att utbildas för att kunna hjälpa djurskyddspolisen.
– Många vill hjälpa till på det här området, säger Carin Götblad.

Något som är viktigt för att lättare kunna lagföra människor för brott mot djur är att straffsatserna höjs och att man inför termen grovt djurplågeri. Carin Götblad uppmanar Eva Eriksson, som utreder djurskyddslagen, att föreslå detta. Också justitieministern kommer att uppvaktas i frågan.

På bilden: Sven Stenson, förbundsordförande Djurskyddet Sverige, Håkan Andersson, chef djurskyddspolisen i Stockholm, Mikael Åslund, utredare av djurskyddsbrott, polisen Gotland och Carin Götblad, länspolismästare.

Läs tidigare artiklar om djurskyddspolisen:
Så utreder polisen brott mot djur

Nu rullar djurpolisen i Stockholm

Shiva blev bara sex månader