Nu ska Europas kött ursprungsmärkas

Kött från gris, får, get och fjäderfä ska ha ursprungsmärkning. Det framgår i EU:s gemensamma regler för märkning av mat som nu har publicerats.

Idag behöver producenten endast redovisa ursprungsland för kött från nöt- och kalv. Men nu ska konsumenten också få veta varifrån köttet från gris, får, get och fjäderfä kommer ifrån.
– Djurskyddet Sverige har i många år arbetat för att en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött i Europa. Om man vet var djuret är uppfött är det lättare att få kunskap om hur det har haft det under sin livstid, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige.

I förslaget om de gemensamma reglerna för märkning av mat diskuterades även märkning av halal- och koscherkött som kommer från djur slaktats utan bedövning. EU-parlamentet och EU-rådet valde dock att inte ta med det i förordningen.
-Vi är mycket besvikna att EU inte vågar märka kött som kommer från djur som slaktats utan bedövning, en metod som medför ett stort och helt onödigt lidande för djuren, säger Sven Stenson.

I Sverige får inget djur slaktas utan bedövning men i en majoritet av EU-länderna tillåts religiös slakt på obedövade djur.
-Köttet från dessa obedövade djur säljs dessutom som vanligt kött och detta importeras idag till svenska butiker, skolmatsalar och restauranger. En märkning som informerar om hur djuret har blivit slaktat är ett första steg för att stoppa denna grymma hantering av djuren, säger Sven Stenson.

Läs mer om Djurskyddet Sveriges namninsamling mot slakt utan bedövning.