Tufft för travhästen

Tuffa metoder används på travhästarna som blir allt yngre när de startar. Travsporten får kritik av banveterinärer och Djurskyddet Sverige. 
-Vi är spelmonopolets alibi. Vi legitimerar nyttjandet genom att garantera att hästarna mår bra men saknar tid, stöd och resurser. Vi är statens och travets alibi för spelet på hästar, säger banveterinär Lars Audell.

Banveterinärerna är anställda av Jordbruksverket för att kontrollera att hästarna mår bra på travbanorna. Men de banveterinärer Tidningen Djurskyddet pratat med vittnar om hur svårt det är att hinna genomföra kontroller och hur mycket skinn på näsan som krävs för att våga sätta stopp för starter.

ATG har spelmonopolet på hästar. Det ägs till nittio procent av Svensk Travsport, och tio procent av Svensk Galopp. Staten har kontroll över verksamheten genom att man tillsätter hälften av styrelsens medlemmar, inklusive ordföranden. I avtalet mellan stat och ATG står att ”Ett gott djurskydd ska upprätthållas i verksamheten”. Men Djurskyddet Sverige är kritiska till att inte mer görs för hästarna. Av de 12,8 miljarder som ATG omsätter går endast mellan en och två promille till något slags djurskydd för hästar

-Det skulle bland annat behövas mer resurser för att undersöka hästarna både före och efter loppen och på träning. Man skulle behöva satsa på att samla in statistik på skador, och forska på hur hästarna verkligen mår, både psykisk och fysisk, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige.

Läs mer: Tufft trav för Elektra
Läs mer: Piskan lönar sig
Läs mer: ”Vi är spelmonopets alibi”
Läs mer: Så fördelas ATGs pengar
Läs mer: Kritik mot tyglade hästkrafter