Man ska kunna leva som bonde i Sverige

Det kan vara svårt att hitta arbete på landsbygden och allt fler flyttar till staden. Detta gör mig uppriktigt ledsen. Det skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson som vill att man ska kunna leva ett gott liv som bonde i Sverige. 

Jag växte upp på en gård med både hästar, kor och grisar ute i de småländska skogarna. Visst tyckte jag om alla djuren på gården, men familjehunden Putte är den som jag fortfarande håller särskilt varm om hjärtat. Putte var min bästa vän när jag var i femårsåldern. Familjens Vorsteh Putte som väckte mig om mornarna och alltid ivrigt viftade på svansen när jag kom hem till gården efter söndagsskolan, vilken underbar känsla det var!

Några av oss har turen att ha fina minnen av tider tillsammans med familjens djur. Många i min ålder växte upp på landsbygden med olika djur runt sig. I dag är det tyvärr inte lika vanligt. Nu flyttar allt fler från landsbygden in till staden för att det kan vara svårt att hitta arbete på landsbygden, eller för att det är för dålig lönsamhet på bondgården. Detta gör mig uppriktigt ledsen.

Jag arbetar hårt för att man ska kunna leva ett gott liv som bonde i Sverige. Detta får dock inte ske på bekostnad av djuren. Vi i Sverige har en stolt historia av god djurhållning och friska starka djur. Detta fortsätter jag arbeta för. Den svenska regeringen arbetar både nationellt och på EU-nivå för att utveckla djurskyddet. Regeringen vill att reglerna ska bli mer enhetliga för att säkerställa att alla djur ska ha det bra. Vi vill att EU-reglerna för djurskydd ska komma upp till den svenska nivån och inte tvärt om. Något jag till exempel har drivit hårt på EU-nivå är frågan om en skärpning av tiden för djurtransporter. I Sverige får inte djurtransporter gå längre än maximalt åtta timmar men i andra delar av EU kan transporterna pågå i upp emot 24 timmar. Det tycker jag inte är acceptabelt.

En annan fråga som ligger på mitt bord är den om obedövad slakt. I Sverige har vi lagstiftat att djur måste bedövas innan slakt, för att djuret ska skyddas mot onödigt lidande. Jag tror att de allra flesta håller med mig om att djur inte ska behöva känna smärta vid avlivning. Tyvärr är obedövad slakt något som sker oroväckande ofta i andra länder. Djurskyddsfrågan är med andra ord ständigt aktuell. På hemmaplan mottog jag nyss Eva Erikssons Djurskyddsutredning vars syfte var att se över skyddet för alla djur som är i människans vård, det gäller djuren i lantbruket såväl som våra husdjur. Vad utredningen landar i återstår att se.

Jag bor fortfarande kvar på gården i Småland, men i dag står det ingen hund och väntar på mig vid farstubron. Visst saknar jag en hund vid min sida.