Minkuppfödning totalförbjuds i Nederländerna

All minkuppfödning ska upphöra till 2024. Beslutet röstades igenom av det nederländska parlamentet igår, trots att landet är världens tredje största producent av minkpäls. Djursskyddsorganisationer jublar över beslutet.

Varje år dödas omkring sex miljoner minkar i Nederländerna, som i dagsläget är världens tredje största producent av minkpäls. Högst upp i ligan ligger Danmark och Kina – vårt grannland är världsledande med 12 miljoner dödade minkar per år. I Sverige ligger siffran på runt en miljon.

Det nederländska förbudet införs trots att minknäringen växer i landet. Det drabbar 159 uppfödare av mink, och den nederländska staten betalar inte ut någon kompensation till de farmare som får lägga ned, annat än för rivningskostnader.

Förbudet har föregåtts av en lång politisk diskussion. Mink är det sista djurslag som får födas upp för sin päls i landet, efter att bland annat uppfödning av rävar och chinchillor förbjudits. Nicole van Gemert, från organisationen Fur For Animals, är glad över beskedet.

– En undersökning från nederländska jordbruksverket visade tidigare i år att bara sju procent av invånarna stödde dödandet av djur bara för deras päls. Att förbjuda minkfarmning är ett logiskt steg efter förbudet av hund-, katt- och sälpäls, säger hon i ett pressmeddelande från organisationen Fur-Bearer Defenders.

Thomas Pietsch är expert på vilda djur på den nederländska avdelningen av djurskyddsorganisationen Four Paws. Han hoppas att förbudet sprider sig till andra länder.

– Om Nederländerna kan förbjuda minkfarmning på grund av etiska skäl finns det ingen anledning för andra länder att fortsätta med denna form av grymhet mot djur, säger han i pressmeddelandet.