Domstol häver nederländskt minkuppfödningsförbud

Det nederländska förbudet mot minkpälsuppfödning är olagligt. Det slår en domstol i Haag fast, och hänvisar till att ingen ersättning betalas ut till de drabbade uppfödarna. Men beslutet kommer att överklagas av nederländska pälsmotståndare.

I december 2012 jublade många djurvänner – Nederländerna förbjöd minkuppfödning, och förbudet grundades på ett etiskt ställningstagande. Landets minkfarmare fick till år 2024 på sig att avveckla sin verksamhet. De skulle inte få någon ersättning från den nederländska staten, annat än för rivningskostnader.

Men beslutet strider mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och den nederländska grundlagen, slår en domstol i Haag nu fast. I domen, som föll i onsdags, menar man att beslutet är olagligt eftersom uppfödarna blir av med sitt levebröd utan att få någon slags ersättning.

Den nederländska minkpälsbranschen är världens tredje största, och producerar ungefär fem miljoner minkskinn per år. Nedläggningsbeslutet drabbade ungefär 170 minkfarmare.

I Sverige är näringen mindre – runt 70 farmer – men den växer. Tvärtemot vad folket vill, enligt en undersökning från Djurens Rätt/Demoskop. Motståndet ökar, enligt undersökningen – åtta av tio svenskar vill förbjuda minkfarmning, jämfört med sju av tio för ett år sedan. Djurens Rätt ska imorgon lämna över 30 000 namnunderskrifter mot minkfarmning till riksdagen.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt i Sverige, menar att det nederländska slaget om minkfarmarna inte är avgjort än.

– Det är inte en mänsklig rättighet att bedriva just en minkfarm, säger hon.

Camilla Björkbom har varit i kontakt med holländska Bont voor Dieren, en organisation som kämpar mot pälsuppfödning, och säger att domen kommer att överklagas.

– Det faktum som kvarstår är att opinionen inte vill ha minkfarmer i Nederländerna. Det är något som man behöver ta hänsyn till. Och se hur man gör omställningen för de 170 farmerna.