Är katter mindre värda än hundar?

Det frågar sig Svenska kattskyddsförbundet som tillsammans med kattmatstillverkaren Mjau i förra veckan startade en namninsamling för obligatorisk ID-märkning av katter.

Katten är Sveriges populäraste husdjur. Men av de mer än 1,4 miljoner katter som finns i landet är bara 600 000 både ID-märkta och registrerade. Det betyder att drygt hälften av alla katter kan få det väldigt svårt att hitta tillbaka hem om de springer bort eller blir lämnade.

För fyra år sedan föreslog den dåvarande regeringens utredare att en ny djurskyddslag skulle träda i kraft, den skulle bland annat innehålla beslut om obligatorisk ID-märkning av katter. 2012 gick förslaget ut på remiss. Sedan dess har ingenting hänt.
Den 23 november startade den svenska kattmatstillverkaren Mjau, i samarbete med Svenska Kattskyddsförbundet (SVEKATT) därför en namninsamling för att uppmuntra jordbruksverket till att införa obligatorisk ID-märkning av katter.

– För hundägare är det idag obligatoriskt att ID-märka sitt djur, men för kattägare är det fortfarande valbart. Därför är det många bortsprungna katter som aldrig hittar hem igen. Med en ID-märkning och registrering skulle ägaren kunna spåras, därför är det enormt viktigt. Vi kattälskare frågar oss förstås varför det dröjer, är katter mindre värda än hundar? undrar Lotta Hell, ordförande i Svenska Kattskyddsförbundet.

När namninsamlingen fått minst 30 000 underskrifter, lämnas den både till Jordbruksdepartementet och till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Kampanjen syns på flera håll just nu i Sociala medier under #förvarendakatt.
Se filmen som belyser frågan och läs mer om namninsamlingen här.

TEXT: Mia Sahl