Kristinehamns nya djurhem har öppnat

Den 13 januari fick elva omhändertagna kristinehamnskatter bekanta sig med sin nya lya.
Från sliten rivningskåk till superfräscha lokaler, totalanpassade för ändamålet.

En kall och snörik dag flyttade Kristinehamns omhändertagna katter äntligen in i sitt sprillans nya djurhem. Tidningen Djurskyddet har tidigare skrivit om hur planerna på ett nytt djurhem på orten sattes i verket redan hösten 2014. Då togs de första spadtagen på den tomt som skulle rymma den nya djurhemsbyggnaden. Djurskyddet Kristinehamn hade då i många år planerat för att bygga ett eget djurhem anpassat till verksamheten istället för att husera i allt för trånga, slitna och svårarbetade lokaler.

Gåvor, arv, arrangerade loppisar och insamlingar gav de finansiella medel som gjorde att drömmen nu äntligen blivit verklighet. Taket lyftes på redan i februari förra året men sedan stannade arbetet av.
– Dels hade vi räknat med att få fler volontärer att ställa upp med snickeriarbetena inne i huset men framförallt har det kommit nya regler som vi inte varit medvetna om och som gjort att vi varit tvungna att bygga till och bygga om, förklarade Katinka Riddey Coffey, kommunikationsansvarig i föreningen, för tidningen Djurskyddet i höstas.

Flytten 1Relativt få katter, bara elva stycken, hängde med i flytten från det gamla till det nya djurhemmet den 13 februari, berättar hon nu.
– Vi har troligen aldrig haft så få gäster på Djurhemmet. Vi har elva här och åtta befinner sig i olika jourhem. Det beror på att vi haft intagningsstopp för vår karantän på grund av flytten och adopterat ut många av de katter som redan bodde på vårt gamla djurhem, Barrliden.

På flyttdagens morgon fick Barrlidens inneboende fyrbenta frukost serverad för sista gången i de gamla lokalerna. Under resten av förmiddagen transporterades de sedan till nya Djurhemmet.
– Kristina Gustafsson skötte transport och Moa Nygren mottagande och installerande. Det var rysligt kallt ute men varmt och ombonat i de nya kattrummen, berättar Katinka Riddey Coffey.
Flytten 4Katterna undersökte försiktigt men nyfiket sin nya omgivning, alla klös- och klättermöbler, mysiga krypin och lektunnlar.
– En reporter från Värmlands Folkblad kom på eftermiddagen och gjorde ett reportage och de närmaste dagarna blir det även reportage i Nya Kristinehamnsposten.
Så hur känns det att flytten äntligen har blivit av och att det nya hemmet är klart?
–Kristina, som påbörjade städning av vårt gamla djurhem under eftermiddagen, tyckte det var vemodigt och kändes underligt i de gamla, slitna lokalerna som stod alldeles tysta och tomma. Men förstås är det skönt att äntligen komma på plats.
Flytten 3Vad händer härnäst?
– Den närmaste veckan kommer kattluckor till uteburarna installeras. Vår karantänbyggnad kommer också lyftas till sin nya plats och göras i ordning för att åter kunna ta emot nya katter. Till våren görs miljön i uteburarna färdig och tomten omkring Djurhemmet. En officiell invigning blir det till våren, avslutar Katinka Riddey Coffey.

Text: Mia Sahl Foto: Carin Hellström