Kött eller kompis

TEMA Varför värderar vi djur olika? Djurens behov är ganska lika, ändå blir vissa våra bästa vänner och andra kotlett på tallriken. Varför gör vi skillnad på djur och djur?

Det klassiska sällskapsdjuret kaninen blir alltmer poppis att äta. Det är klimatsmart mat enligt forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet. Dessutom finns det inga djur som förökar sig så snabbt och billigt som kaniner säger producenterna. Ett tusental kaniner per år används också i medicinsk forskning. Samma djur, men vi gör skillnad.  Grisen ger inte bara bacon och fläskkotletter. För många är det också ett älskat sällskapsdjur. Där gäller också olika regler. Kultingar till minigris bör tidigast avvänjas vid tio veckors ålder. Kultingar som går till slakt får avvänjas efter fyra veckor. Och i de djuromsorgsprogram som grisbranschen vill få godkänt vill man avvänja grisarna redan vid tre veckor. De skiljer alltså sju veckor i när man anser att man tidigast ska avvänja kultingen från att dia.  Hur är det med vår bäste vän hunden? I vissa asiatiska länder äter man som bekant hund.  Men att hålla hund för köttproduktion känns främmande för de allra flesta i Sverige. Varför blev det gris och inte hund? Varför hamnade vissa djur innanför tröskeln och andra utanför? Vad säger etologen om skillnaderna, vad säger etikern och hur resonerar lokalföreningen Djurskyddet Bollnäs Ovanåker kring varför man räddar katter och äter kossor