Nu är den andra delen i Djurskyddet Sveriges kattkampanj igång. Representanter för organisationen har samlats utanför riksdagen för att informera om katters rättigheter.
Fler än 16 000 personer har redan skrivit på uppropet för katters rätt till riktigt skydd i lagen. I eftermiddags drog den andra delen i Djurskyddet Sverige kampanj #allakatter igång.
– Det här är en jätteviktig fråga och det är fantastiskt roligt med den respons vi fått. Jag hoppas att vi idag når ut med ännu mer information och att vi senare får ihop tillräckligt många namnunderskrifter att det kan bli en lagändring, säger Linda Maria Vonstad, ordförande Djurskyddet Sverige, som finns på plats utanför riksdagen i Stockholm.
Även representanter från styrelsen, kansliet och tillresta medlemmar från lokalföreningar ute i landet delade ut information utanför riksdagsdagen om vikten av att katternas rättigheter skrivs in i den nya djurskyddslagen. Lagen väntas komma i höst och kraven är:
* Obligatorisk ID-märkning och registrering.
* Obligatorisk kastrering för utekatter.
* Tydligare ägarkrav och en 16-årsgräns för ägande.
* Förbud att överge djur.
Samtliga riksdagsledamöter har i förhand informerats om organisationens krav. Manifestationen utanför riksdagen är en del av det viktiga politiska påverkansarbete, som Djurskyddet Sverige bedriver för djurens skull.
– Uppskattningsvis finns 100 000 hemlösa katter i Sverige och detta måste räknas som ett av landets största djurskyddsproblem. Det är hög tid att vi lyfter katternas status och ger dem det stöd de har rätt till, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.
Det är möjligt att skriva under uppropet för att höja katternas status fram till och med den 1 juli. Därefter kommer namnlistan att lämnas över till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Läs mer om uppropet, kraven och kampanjen #allakatter här
Djurskyddet Sveriges ordförande Linda Maria Vonstad tillsammans med Jan-Erik Gunnarsson, Djurskyddet Karlstad, för dagen klädd som katt.
Djurskyddet Sveriges vice förbundsordförande Carl Dickfelt tillsammans med REDE-projektledaren Helena Risinger.
Text: Katarina Hörlin
Foto: Jeanette Polsäter