Du kan le mot din hund, utan att vara rädd att den ska tro att du står i begrepp att bita den för att du visar tänderna. Hundar kan genom att se en människas ansikte tolka vad personen känner. Etologiprofessor Per Jensen ger oss inblick i en av studie som visar hur skickliga hundar är på att avläsa människors känslor.
Förstår hunden känslouttryck? Frågan kan tyckas onödig – de flesta som har hund är såklart övertygade om att den förstår när man är arg och när man är glad. Flera olika forskningsstudier har också visat att hundar är bra på att känna igen ansiktsuttryck med olika emotionell innebörd hos människor – några av dem har jag tidigare skrivit om här på bloggen. Men en ny studie visar att den här förmågan är betydligt mer avancerad än vad man tidigare trott. Hundar kan nämligen generalisera känslouttryck mellan olika sinnesintryck, eller modaliteter som den tekniska termen lyder.
Att vi människor kan göra det är såklart ingen nyhet, det är bara att tänka på hur man själv fungerar. Om du hör en person tala med en ilsken röst samtidigt som du ser en bild av samma person med antingen ett glatt eller ett argt uttryck förstår du att det arga ansiktet hänger ihop med rösten. Kan hundar göra samma koppling?
Den engelska forskargruppen använde 17 hundar av olika ras, kön och ålder och utförde ett enkelt experiment med dem. Man visade bilder på arga och glada ansikten samtidigt som de fick höra inspelade röster som lät antingen glada och lekfulla eller ilskna och förmanande. Det här upprepades med bilder av hundansikten med samma emotionella innehåll som parades med antingen ilskna skall eller lekfulla hundläten. Varje presentation av ansikte och läte pågick i fem sekunder. Med hjälp av en videokamera filmade man hundens ögonrörelser och kunde sedan med stor precision mäta vilken av de två bilderna de tittade mest på under varje testomgång. Varje hund testades tio gånger vid vardera två olika testtillfällen.
Resultaten visade att hundarna ägnade betydligt mer intresse åt det ansikte som visade samma emotionella uttryck som lätet de hörde. Om de hörde en glad och lekfull stämma från en människa tittade de främst på det glada ansiktet. Hundansiktena kopplades på samma sätt ihop med det korresponderande ljudet. Det visar att hundarna kopplade ihop känsloläget i ansiktena med de röster och läten de hörde och är ett starkt vetenskapligt bevis för att hundar verkligen kan läsa av den emotionella innebörden i människors uttryck.
Texten är skriven av Per Jensen, professor i etolog vid Linköpings universitet. Nyligen kom hans bok ”Den missförstådda hunden” ut på Natur och Kulturs förlag. Han bor i Östergötland med Mona och deras två dansk-svenska gårdshundar Nisse och Majken. Bilden bredvid har Mona Jensen tagit på Per med finska lapphunden Lukas.
Gästkrönikan har tidigare publicerats på Per Jensens blogg där han regelbundet skriver om nyheter från forskningsvärlden. Bloggen hittar ni här: Etologi
Läs hela avhandlingen som krönikan bygger på här: Albuquerque, N., Guo, K., Wilkinson, A., Savalli, C., Otta, E., Mills, D., 2016. Dogs recognize dog and human emotions. Biology Letters 12, 20150883–5. doi:10.1098/rsbl.2015.0883