Så kan du fira en djurvänligare påsk

Pandemin sätter tyvärr stopp för stora påskfester. Oavsett hur eller om du firar kommer här tre tips på hur du kan göra påsken till en djurvänligare tid.

Genom åren har Tidningen Djurskyddet gett många råd om hur högtiderna kan firas på djurvänligare sätt. Här har vi samlat tre av de viktigaste påskråden och via dem lagt in länkar som leder till ännu fler tips.

1. TA REDA PÅ HUR PÅSKENS DJUR HAR DET I VERKLIGHETEN

VItt lamm tittar in i kameran med ett leende på läpparna. Den står inne i en träbox.
Den svarta katten på påskgummans kvast. Påskharen som gömmer alla ägg. De gula små duniga kycklingarna på påskkorten. Djuren har en central roll under påsken. Men hur hålls värphönan vars ägg du kanske vill äta i påsk? Hur har majoriteten av kycklingarna det egentligen? Läs mer om dessa och flera andra djur som vi förknippar med påsken här: Så har påskens djur det i verkligheten

Om du tänker köpa lamm i påsk och vill vara säker på att lammet fått vara ute på sommarbete en gång under sitt korta liv: köp fryst! Här förklarar en av landets främst får- och lammexperter varför: Låt lammen ha fått uppleva åtminstone en sommar på bete


2. HÅLL KATTEN BORTA FRÅN PÅSKLILJORNA

Påskliljor är praktfulla färgglada blommor, men förtäring av dem kan få förödande följder. Svårast drabbas katter och giftigast är löken, men alla delar av påskliljan kan skada. I värsta fall slås njurarna ut av giftet, katten drabbas av njursvikt och behöver vård. Om din katt har ätit av en påsklilja bör du kontakta veterinär.

Här är försäkringsbolaget Agrias lista över vilka blommor du måste se upp med Giftiga växter för katten 

3. TILLBRINGA TID MED DJUR

Har du turen att ha djur i din närhet? Tillbringa så mycket tid du kan med dem i påsk! Men motionera hellre än mata. Övervikt är ett stort problem både för hundar och katter, och kan dessvärre snabbt leda till följdsjukdomar och förkortad livslängd. Läs gärna mer här: Motverka hundfetma med motion
Kan du inkludera någon form av motion medan ni umgås är det den bästa påskpresent du kan ge ditt djur ❤️

Glad påsk!

Men glöm inte att vila ut!

TEXT Katarina Hörlin FOTO Gary Bendig, Unsplash, Daniel Sandvik, Unsplash, Milada Vigerova, Unsplash, Elias Mauer, Unsplash, Neurath-Wilson, Unsplash & iStock.