”Låt lammen ha fått uppleva åtminstone en sommar på bete”

Den som tänker äta lamm till påsk bör köpa fryst svenskt lamm. Risken är stor att den som köper svenskt färskt lamm köper ett lamm som aldrig fått vara ute på bete under sin korta stund på jorden.

Det naturliga för en svensk fårtacka är att lamma på våren. Lammet växer då upp under sommaren ute på bete tillsammans med tackan och slaktas till hösten. I dag sker lammuppfödning året runt. Men ett lamm som slaktas till påsk har förmodligen aldrig fått gå ute.

Så den som både vill äta lamm och vara säker på att lammet varit utomhus på bete under sitt korta liv bör köpa fryst kött. Det rådet gav fårexperten Katarina Lingehag – Ekholm, ordförande i Ciwf Sverige, inför förra påsken i Tidningen Djurskyddet. Ett råd som är lika aktuellt i år.

Traditionen att äta lamm till påsk startade i Jerusalem för mer än två tusen år sedan. Under 1900-talet började det spridas i Sverige, fast här är klimatet ett helt annat och eftersom lammet slaktas när det är fyra månader, finns ingen möjlighet för de svenska lamm som säljs färska vid påsk att ha varit på bete.

– De föddes kring nyår och har varit inomhus hela livet. Lamm föds numera året runt i Sverige, det är inte olagligt att föda upp lamm som inte varit ute, så det är inte av juridiska skäl jag tycker att man bör köpa fryst kött, utan av etiska. Om ett lamm ändå bara ska få vara i livet under fyra månader så låt det få lov att uppleva en stund på bete under sin korta tid på jorden, sa Katarina Lingehag-Ekholm som när vi bad henne ge sina bästa råd till den som vill äta lamm i påsk svarade:

– Köp fryst. Köp svenskt. Köp hellre svenskt även om lammet varit inne hela sitt korta fyra månadersliv än utländskt lamm som varit ute, eftersom du med svenskt lamm är garanterad att det blivit bedövad vid slakt, inte har utsatts för svanskupering, eftersom svanskupering är förbjudet i svensk lagstiftning, och har blivit bedövade av veterinär vid eventuell kastrering. Sverige är ett av de länder som kastrerar baggar i minst utsträckning, ger mer yta, delar flockar eller slaktar unga istället. Det är absolut inte säkert att importerat lamm blivit bedövat först. På Nya Zeeland får lammet bedövning vid slakt men varken vid kupering eller kastrering. På Irland bedövas drygt 80 procent av lammen inte ens vid slakt.

Läs hela artikeln här ”Fårexperten: Låt lammen ha fått uppleva en stund ute på bete

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto