Det är höst. Mörtarna som filosofen Jonna Bornemark umgås med varje dag under sommaren får inte längre besök av ”den där roliga växten som det kommer mat ur”. Det är så hon tror att de uppfattar henne. I en lång intervju i nya numret av Tidningen Djurskyddet, som just nu är på väg ut till sina läsare, berättar hon om den längtan hon märker att många människor delar med henne om att få komma fiskar nära. Hon talar också om hur hon gjort för att bli bekant med ett mörtstim som lever i en sjö i Dalarna.
Under arbetet med detta nummer har vi mött många människor som på olika sätt kommer fiskar nära. Fiskekologer, akvarister, forskare, undervattensfotografer – perspektiven de gett är så skiftande och många att temat fortsätter här på webbtidningen i höst.
I papperstidningen skriver vi om den forskning som nu pågår för att ge de fiskarter som föds upp av människor en fungerande bedövning vid slakt. Den vanligaste bedövningsmetoden, att sänka ner fiskarna i koldioxidmättat vatten, är plågsam. Fiskarna kan kämpa länge för att slippa kvävas i koldioxiden.
Vi frågade Jordbruksverket hur en sådan metod kan vara laglig i Sverige. Läs svaret i nya numret. Där möter ni även forskaren som tar fram sätt att mäta om en fisk är vid medvetande. En nödvändig kunskap för att veta om bedövningen verkligen fungerar.